Sunčan kraj rujna

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 29 rujna, 2014 17:56

Sunčan kraj rujna

Iako kraj rujna obilježava stabilno vrijeme, poznato je da ovaj mjesec u mnogim krajevima Dalmacije završiti kao ekstremno kišovit. Za dva dana počinje listopad, središnji mjesec klimatološke jeseni. Iako je listopad poznat po svojim ciklonama i nestabilnom vremenu, izvjesno je da će barem njegov prvi tjedan proći u znaku stabilnog, anticiklonalonog vremena. 

Ipak, sunčanije će, ako izuzmemo mjestimične jutarnje magle u Zagori, biti u prvom dijelu tjedna, a u njegovom drugom dijelu moguća je promjenjiva naoblaka s kojom će samo ponegdje pasti malo vrlo kiše. Bit će toplo, ponegdje i vrlo toplo u najtoplijem dijelu dana.

Ponedjeljak će biti pretežno vedar. Ujutro su ponegdje u zaobalju mogući sumaglica i magla, a popodne i umjeren razvoj naoblake. Noću će biti tiho ili uz slabu buru, danju tiho ili slab jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 14 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 26°C.

Foto-dana-rujan-primošten8

U utorak pretežno vedro. Ujutro će ponegdje u zaobalju biti magle, ali i na moru, većinom sjevernog Jadrana. Noću će biti tiho ili uz slabu buru, danju slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 15 do 19°C. Najviše dnevne temperature od 23 do 27°C.

Srijeda će biti djelomično sunčana, s nešto više oblaka na sjevernom Jadranu u drugom dijelu dana kada samo ponegdje postoji mogućnost za pokoju kišnu kap. Noću tiho ili uz slabu buru, danju će puhati slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak. Jutarnje temperature bit će u laganom porastu, najviše dnevne većinom od 23 do 27°C.

zmaj primošten_07

Četvrtak će biti djelomično sunčan s promjenjivom naoblakom. Iako će se u većini predjela zadržati suho, lokalno će pasti malo kiše, osobito u drugom dijelu dana. Na sjevernom Jadranu će puhati slaba do umjerena bura, navečer podno Velebita pojačana do jaka. U Dalmaciji noću tiho ili burin, danju slab jugozapadnjak, navečer slaba do umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 9 do 14°C, uz obalu i na otocima od 15 do 20°C. Najviše dnevne temperature od 23 do 27°C.

Djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku bit će tijekom petka. Ponegdje će pasti vrlo malo kiše. Noći će puhati slaba do umjerena bura, jača samo podno Velebita. Danju na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura, u Dalmaciji slab jugozapadnjak. Jutro će biti malo svježije, u najtoplijem dijelu dana od 23 do 27°C.

Teke lita Primošten_09

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će tijekomsubote. Ponegdje će pasti malo kiše, a na otvorenom moru mogući su pljuskovi s grmljavinom. Noću će puhati slaba bura i istočnjak, danju jugo i istočnjak, jugo će biti jače prema otvorenom moru. Najviše dnevne temperature od 22 do 26°C.

U nedjelju djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku. Iako će se u većini krajeva zadržati suho, lokalno može pasti vrlo malo kiše. Puhat će većinom slab levant, prema moru jugo. Temperature zraka bez veće promjene u odnosu na subotu.

Izvor: Dalmacijanews.hr   Rade Popadić

Foto: PrimoštenPlus © Luigi Shkreli

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 29 rujna, 2014 17:56