Sveta Luce drvarica, 12 dana do Božića!

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 13 prosinca, 2016 09:10

Sveta Luce drvarica, 12 dana do Božića!

Do Božića je ostalo tek 12 dana, a o tome nam svjedoči i konavoska izreka – Sveta Luce drvarica, dvanaest dana do Božića.

Blagdan je svete Lucije, sicilijanske djevica iz Sirakuze, zaštitnice vida, slijepih, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Živjela je u 4. stoljeću u Siracuzi na Siciliji u vrijeme vladanja cara Dioklecijana, koji je poznat po progonu kršćana. Iako se o njenom životu vrlo malo pouzdano zna, on je isprepleten brojnim legendama.

Blagdan svete Lucije duboko je ukorijenjen u hrvatskim narodnim običajima, koji su velikim dijelom usvojeni putem susjednih naroda na sjeveru i zapadu Hrvatske. Najznačajniji običaj, koji je rasprostranjen po cijeloj Hrvatskoj, svakako je sijanje pšenice u pjate ili zdjelice.

Pšenica, koja predstavlja simbol života, mora dobro niknuti do Božića jer se po njenoj visini i gustoći može vidjeti kakva nas godina očekuje – bogata i plodna ili siromašna. Upravo ovaj običaj spada u skupinu pravih božićnih običaja kojemu je svrha da na sam Božić u kući bude zelenila.

Svima koji danas, na svetu Luciju, slave imendan čestita i redakcija Primoštena Plus

Text: Dulist!

Sveta Luce_50 Sveta Luce u Primostenu

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 13 prosinca, 2016 09:10