Svjetski dan glazbe – Obilježava se i na primoštenskim ulicama

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 21 lipnja, 2016 16:18

Svjetski dan glazbe – Obilježava se i na primoštenskim ulicama

Danas 21.06. u cijelom svijetu obilježava se Svjetski dan glazbe, dan kada glazbenici – od profesionalaca do amatera, nastupaju besplatno, kroz spontano druženje s publikom .

U Šibensko-kninskoj županiji, u organizaciji Hrvatske glazbene unije (HGU), ovaj dan obilježit će se u Primoštenu, gdje će na tri punkta , od 8.00 do 20.00h kroz čitav dan prodefilirati desetak glazbenih sastava i solista, različitih glazbenih opredjeljenja.

Tijekom Svjetskog dana glazbe, gradovi postaju zonom slobodne svirke – glazbenici izlaze na ulice i svojom svirkom slave glazbu. Na više lokacija u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Šibeniku, Novoj Gradiški, Županji, Bjelovaru, Dubrovniku, Puli i Osijeku, ali i u brojnim manjim mjestima Primorsko-goranske županije održavat će se besplatni koncerti, radionice i druge glazbene priredbe, a na brojnim manifestacijama nastupit će čak više od 500 vrsnih glazbenika.

Priliku da pokažu svoj talent dobit će i brojni mladi kantautori i amaterski bendovi, a posjetitelji će moći uživati u popu i rocku, jazzu, bluesu, zabavnoj, klasičnoj i tradicionalnoj glazbi, ali i mnogim drugim žanrovima.

Svjetski dan glazbe (franc. Fête da la Musique) slavi se svake godine 21. lipnja susretima i besplatnim nastupima profesionalnih i amaterskih glazbenika na otvorenim pozornicama, gradskim ulicama pa čak i muzejima. Koncerti i glazbene priredbe organiziraju se s ciljem promocije raznih žanrova glazbe među svim naraštajima, uz podsjećanje koliko glazba uljepšava svakodnevnicu. Prvi Svjetski dan glazbe obilježen je u Parizu 1982. godine, a danas se održava u više od 460 gradova u preko 120 zemalja na svim kontinentima.

Hrvatska glazbena unija utemeljena je u rujnu 1992. godine, a ovu manifestaciju poklanja građanima s namjerom da se ta tradicija nastavi i u budućnosti. Osim što promovira glazbu među građanima, HGU je i jedan od utemeljitelja hrvatske glazbene nagrade Porin koju stručno glasačko tijelo dodjeljuje profesionalnim glazbenicima za najznačajnija i najkvalitetnija postignuća u hrvatskoj glazbi. Također brinu i o statusnim pitanjima glazbenika i afirmaciji hrvatske glazbene kulture u zemlji i svijetu.

Uživajte u dobroj glazbi na Svjetski dan glazbe u Primoštenu !

glazba glazba1 glazba2 glazba4 glazba5 glazba7 glazba3

 

Foto: Luigi Shkreli ©

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 21 lipnja, 2016 16:18