Tjedna prognoza vremena: Doznajte kada nam dolazi nova ciklona s obilnom kišom

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 8 rujna, 2014 12:27

Tjedna prognoza vremena: Doznajte kada nam dolazi nova ciklona s obilnom kišom

Novi tjedan, u kojem ulazimo u drugu dekadu rujna, donijet će različite meteorološke scenarije. Prva tri dana tjedna proći će u znaku sunca i topline, pokoji popodnevni pljusak pojavit će se većinom u Zagori. U četvrtak i petak promjenu vremena nam donosi ciklona Talija, a već za vikend vrijeme bi se trebalo stabilizirati.

Cijeli prvi tjedan mjeseca rujna bili smo pod utjecajem jedne te iste ciklone, a taj utjecaj varirao je od izraženijeg u prvom dijelu tjedna, do znatno slabijeg, ali i dalje prisutnog u njegovom drugom dijelu. Ciklona Simeon, kako je i bilo najavljeno, otpuhala je ono pravo ljeto iz Dalmacije što znači da su vrućine iz nas. Ako već vrućine jesu iza nas, topli i vrlo topli dani nisu jer su dani, bez obzira na lokalne nestabilnosti, itekako ugodni za boravak na plaži i kupanje u toplom moru čije su temperature u Dalmaciji od 23°C do čak 27°C, koliko je u nedjelju izmjereno u Dubrovniku.

Novi tjedan, u kojem ulazimo u drugu dekadu rujna, donijet će različite meteorološke scenarije. Prva tri dana tjedna proći će u znaku sunca i topline, pokoji popodnevni pljusak pojavit će se većinom u Zagori. U četvrtak i petak promjenu vremena nam donosi ciklona Talija, a već za vikend vrijeme bi se trebalo stabilizirati.

Kiša-u-Primoštenu44

ponedjeljak u većini predjela djelomično sunčano i suho. Ujutro je u zaobalju moguća magla. U južnoj Dalmaciji povremeno će biti grmljavinskih nestabilnosti. Poslijepodne će lokalno u zaobalju biti prolaznih grmljavinskih pljuskova. Noću će puhati većinom slaba bura, danju slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova, na moru umjeren sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 16°C, uz obalu i na otocima od 17 do 21°C. Najviše dnevne temperature od 24 do 28°C.

Utorak donosi pretežno sunčano i u većini predjela suho vrijeme. Rijetko gdje u Dalmatinskoj zagori, uglavnom uz granicu s BiH, može biti slabih i prolaznih pljuskova s grmljavinom. Noću će puhati slaba, podno Velebita umjerena bura, danju slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 13 do 18°C, uz obalu i na otocima od 18 do 21°C. Najviše dnevne temperature od 24 do 29°C.

srijedu će u Dalmaciji biti pretežno sunčano, u Zagori popodne uz lokalno umjeren razvoj naoblake. Na sjevernom Jadranu promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Oblačnije u drugom dijelu dana, a osobito navečer kada će gotovo posvuda biti kiše ili grmljavinskih pljuskova. Zapuhat će slabo do umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 14 do 18°C, uz obalu i na otocima od 19 do 23°C. Najviše dnevne temperature od 24 do 29°C.

Pod utjecajem ciklone četvrtak donosi umjereno do znatno oblačno  vrijeme uz čestu kišu, pljuskove i grmljavinu. Lokalno će biti izraženijih neverina, kada u kratko vrijeme može pasti preko 40 litara oborine po kvadratnom metru. Puhat će umjereno do pojačano jugo. Kasno navečer na sjevernom Jadranu jugo će oslabiti i prestati, te okrenuti na umjerenu i pojačanu buru. Jutro će biti relativno toplo, a najviše dnevne temperature većinom od 21 do 26°C.

Vrijeme-primošten1

U petak na sjevernom Jadranu postupno smirivanje vremena. Kiše će biti još samo u noći. U Dalmaciji umjereno do znatno oblačno uz čestu kišu i grmljavinske pljuskove, koji će osobito na južnom dijelu biti obilni. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, u Dalmaciji jugo, ali će se bura u drugom dijelu dana postupno širiti na veći dio obale. Najviše dnevne temperature većinom od 21 do 26°C.

Subota će biti pretežno sunčana. Samo je u zaobalju, uz lokalno jači razvoj oblaka, popodne prolazno moguć slab pljusak s grmljavinom. U noći će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka. U Dalmaciji danju većinom slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 10 do 15°C, uz obalu i na otocima od 15 do 20°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 27°C.

nedjelju će u većem dijelu Dalmacije biti pretežno sunčano i suho. U Dalmatinskoj zagori i na sjevernom Jadranu djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku i uz mogućnost slabog pljuska mjestimice. U noći će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka. U Dalmaciji danju većinom slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 10 do 15°C, uz obalu i na otocima od 15 do 20°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 27°C.

Izvor teksta: dalmacijanews.hr  Rade Popadić

Foto: PrimoštenPlus © Luigi Shkreli

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 8 rujna, 2014 12:27