Tjedna prognoza vremena: Jutra postupna hladnija

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 14 ožujka, 2016 11:26

Tjedna prognoza vremena: Jutra postupna hladnija

Malo oborina moguće je samo krajem utorka i u prvom dijelu srijede, zbog premještanja visinske ciklone s istoka kontinenta prema srednjem Sredozemlju

Vikend za nama donio je prvu marčanu buru. Bura je bila najjača podno Velebita, te na Paškom i Krčkom mostu, gdje su zabilježeni udari i preko 160 km/h. Udara preko 100 km/h bilo je na mnogim dijelovima obale. Bura će se nastaviti i tijekom ponedjeljka, iako znatno slabije u odnosu na nedjelju. U novom tjednu vrijeme će biti većinom stabilno. Iako će u većini dana biti bure, ona neće biti ni blizu jaka kao u danima vikenda iza nas. Malo oborina moguće je samo krajem utorka i u prvom dijelu srijede, zbog premještanja visinske ciklone s istoka kontinenta prema srednjem Sredozemlju. Temperature zraka se neće bitno mijenjati, a u drugom dijelu tjedna očekuje nas umjeren pad noćnih i jutarnjih temperatura zraka, pa će se u kotline zaobalju vratiti slab mraz.

Danas će na cijelom Jadranu prevladavati sunčano ili vedro. Puhat će umjerena do jaka bura koja će mjestimice imati olujne udare, podno Velebita orkanske. U drugom dijelu dana bura će biti u postupnom slabljenju. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 10°C ponegdje u zaobalju do 17°C na jugu Dalmacije.

Utorak će početi pretežno sunčano, a tijekom dana doći će do umjerenog porasta naoblake. Navečer daljnje naoblačenje sa sjevera, tek ponegdje uz mogućnost za malo kiše. U noći će puhati slaba do umjerena bura, danju će okrenuti na slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Navečer na sjevernom Jadranu ponovno umjerena bura, u Dalmaciji slab jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 3°C, uz obalu i na otocima od 4 do 8°C. Najviše dnevne temperature od 8°C ponegdje u zaobalju do 14°C na jugu Dalmacije.

Srijeda će biti promjenjiva s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Uz povremeno povećanu naoblaku osobito će ujutro mjestimice biti kiše, na otvorenom moru Dalmaciji mogući su i pljuskovi s grmljavinom. U planinama je moguć slab snijeg. Više suha vremena bit će u drugom dijelu dana, osobito na sjevernom Jadranu. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, u Dalmaciji levan ili umjereno jugo koja prolazno sredinom dana na moru može biti jako. Jugo će navečer postupno slabiti i okretati na levant, zatim slabu do umjerenu buru. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 11°C. Najviše dnevne temperature većinom od 10 do 15°C.

U četvrtak će posvuda prevladavati vedro. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita još jaka, danju će slabiti i okretati na slab vjetar zapadnih smjerova.  Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 4°C, uz obalu i na otocima od 5 do 9°C. Najviše dnevne temperature od 11°C ponegdje u zaobalju do 17°C na jugu Dalmacije.

Vedro će biti tijekom petka. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, danju slaba do umjerena tramontana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 4°C, uz obalu i na otocima od 5 do 9°C. Najviše dnevne temperature od 11°C ponegdje u zaobalju do 16°C na jugu Dalmacije.

U subotu će biti pretežno sunčano ili vedro. Puhat će umjerena, a na moru popodne i pojačana tramontana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 3°C, uz obalu i na otocima od 4 do 9°C. Najviše dnevne temperature od 11°C ponegdje u zaobalju do 16°C na jugu Dalmacije.

Pretežno vedro bit će tijekom nedjelje. Ujutro je u nekim kotlinama zaobalja moguća magla. U noći će puhati slaba bura, danju slab jugozapadnjak i zapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 2°C, uz obalu i na otocima od 2 do 7°C. Najviše dnevne temperature od 10°C ponegdje u zaobalju do 15°C na jugu Dalmacije.

Izvor:Dalamacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 14 ožujka, 2016 11:26