Tour of Croatia prolazi kroz Primošten

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 3 ožujka, 2015 21:43

Tour of Croatia prolazi kroz Primošten

Sa šibenske rive će 23. travnja startati treća etapa međunarodne biciklističke utrke Tour of Croatia koja će biti posljednja pripremna utrka za slavni Giro d’Italia. Etapu od Šibenika do Zadra, dugu 210 kilometara, kao i cijeli Tour of Croatia, prenosit će popularni sportski kanal Eurosport, a producirat će je svjetski poznata tvrtka ISB koja je bila zadužena za prijenos 12 posljednjih olimpijskih igara. Doznali smo to od direktora utrke, izbornika muške reprezentacije i bivšeg profesionalnog biciklista Vladimira Miholjevića.

– Treća etapa krenut će iz Šibenika prema Zadru, ali ne direktno, već preko Primoštena, Rogoznice pa nazad preko Jelinjaka, Skradina, Bribirske Glavice, Gaćeleza i Vodica. Riječ je o normalnoj sprinterskoj etapi s 900 metara visinske razlike, a moram naglasiti kako je to svjetski događaj koji će promovirati cijelu državu i cikloturizam. Tako, na primjer, nećemo imati klasične hostese nego ćemo ih zamijeniti s našim ljudima u narodnim nošnjama jer će utrku gledati oko 15 milijuna ljudi dnevno – objasnio je Miholjević turistički dio utrke.

Na Tour of Croatia pedalirat će, inače, sama krema biciklističkog sporta. Profesionalni biciklisti odvozit će preko tisuću kilometara u šest etapa kroz šest dana, od 21. do 26. travnja. Budžet utrke je dva milijuna eura, a organizatori u drugom i trećem izdanju u Hrvatskoj očekuju deset najjačih biciklističkih ekipa na svijetu.

Marketinški efekt utrke je ogroman, a biciklizam kao sport je u velikoj ekspanziji, ne samo u Europi i Hrvatskoj, nego i u Šibeniku, veli direktor Turističke zajednice Grada Šibenika Dino Karađole.

– Šibenik je startna etapa pa neće biti izravnog prijenosa zbog kratkoće programa, ali će prije starta Eurosport napraviti reportažu o našem gradu što je jako značajno. Biciklisti će krenuti s rive preko Poljane do Baldekina gdje će proći kraj spomenika Draženu Petroviću. Naravno, uz bicikliste će biti motori, a iz zraka će sve snimati helikopteri – objasnio je Karađole te dodao će utrka imati velik značaj u privlačenju cikloturista kojih je jako puno u Europi.

Organizatori utrke oslanjaju se na dobru suradnju s lokalnim klubovima zbog organizacije biciklističkih ruta, a u Šibeniku im pomaže Dragan Ilioski iz Biciklističkog kluba Fortica.

– Naš klub maksimalno podržava ovu manifestaciju. Sama utrka će svakako pridonijeti sve većoj popularizaciji biciklizma koji je u ekspanziji. Svima nam nedostaje djece talenata koje ćemo gledati na Eurosportu za desetak godina – poručio je Ilioski.

Izvor: ŠibenikIn

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 3 ožujka, 2015 21:43