U Primoštenu će se od 17. do 20. rujna održati međunarodni skup o genskoj tematici

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 15 rujna, 2014 13:18

U Primoštenu će se od 17. do 20. rujna održati međunarodni skup o genskoj tematici

U Primoštenu će se od 17. do 20. rujna održati međunarodna škola “Summer School Power of Viral Vectors in Gene Therapy and Basic Science” na kojoj će sudjelovati 70 sudionika iz 15 zemalja svijeta. Stručnjaci će raspravljati o raznim aspektima upotrebe virusnih vektora, od bazične znanosti do njihove primjene u genskoj terapiji tumora, autoimunih bolesti, neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsona i drugih oboljenja.

Ljetnu školu, priopćili su iz Instituta „Ruđer Bošković“, organiziraju Hrvatsko mikrobiološko društvo, Francusko društvo za gensku i staničnu terapiju, Njemačko društvo za gensku terapiju i Španjolsko društvo za gensku staničnu terapiju. Školu financijski podržavaju Federacija europskih mikrobioloških društava, Institut Ruđer Bošković, Tehničko Veleučilište u Zagrebu, Plasmid factory, Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište Francisco de Vitoria, a pozvani predavači su međunarodno poznati stručnjaci u području virusnih vektora iz Hrvatske, Francuske, Njemačke, Španjolske i SAD-a.
Kako se navodi u pozivu za međunarodni skup, cilj škole je ubrzanje proces transfera znanja u području virologije i prijenosa gena od znanstvenika iz akademske zajednice i industrije prema doktorandima. Škola je namijenjena virolozima, mikrobiolozima, onkolozima i infektolozima, te drugim zdravstvenim djelatnicima koji su uključeni u liječenje monogenskih bolesti, infektivnih bolesti i raka.
Virusni vektori razvijeni su s ciljem prijenosa genskog materijala u stanicu, a najčešće se koriste adenovirusi, retrovirusi, AAV, HIV itd. Poznato je da su virusi pogodni kao vektori jer su tijekom milijardi godina evolucije stekli i usavršavali mehanizme pomoću kojih mogu ući u živu stanicu. Neki od njih su integrirati svoj genski materijal u genom stanice i tako omogućili ekspresiju njima unesenih gena.
Znanstvenici su to iskoristili na način da iz genoma virusa izrežu geni koji virus čine opasnim za bolesnika, te u genom virusa uklope genski materijal koji žele dostaviti u stanicu. Međutim, ovakav pristup nije uvijek dovoljno učinkovit niti u potpunosti bezopasan. Produbljivanje znanja o virusnim vektorima trebalo bi u budućnosti učiniti gensku terapiju virusima jednostavnom, učinkovitom i sigurnom metodom liječenja, poručuju iz Instituta „Ruđer Bošković“.

Izvor: tris.com.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 15 rujna, 2014 13:18