U Primoštenu će se održati drugi HPS Masters turnir u pikadu

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 22 listopada, 2015 18:43

U Primoštenu će se održati drugi HPS Masters turnir u pikadu

Pozivamo pikadiste iz cijele Hrvatske da dođu u Primošten, a posebno one koji još nikada nisu posjetili naše mjesto. Dat ćemo sve od sebe da budemo dobri domaćini i da se svi koji dođu osjećaju maksimalno ugodno. Hotel Zora ima odlične uvjete za održavanje mastersa, a nadamo se da će ovaj turnir dati dodatni zamah u popularizaciji pikada u ovom kraju – poziva Goran Jurić – domaćin i predsjednik pikado kluba Oliva X i ujedno jedan od suorganizatora predstojećeg HPS mastersa.

U potpunosti prenosimo tekst Hrvatskog Pikado Saveza:

 

Masters serija Hrvatskog pikado saveza za sezonu 2015/16. započela je krajem rujna turnirom u Matuljima, a sljedeća “epizoda” će se odigrati u Primoštenu. Drugi HPS masters na rasporedu je u subotu 7. studenoga, a održat će se u Hotelu Zora.

Slučajni susret autora ovog teksta sa Zoranom Račkim, u pikado krugovima poznatim pod nadimkom Okac, otkrio je kako je Primošten nekada bio značajna pikado destinacija. Bilo je to u godinama kada se elektronički pikado tek pojavio u Hrvatskoj, i to prije svega zahvaljujuči činjenici da je Goran Prgin, prvi predsjednik HPS-a, odnosno tadašnjeg HSKS-a (Hrvatski savez kompakt sportova) u okviru kojega je do 1999. djelovao i pikado, iz Primoštena.

Upravo je u Primoštenu početkom kolovoza 1993. godine održan prvi otvoreni turnir u elektroničkom pikadu u Dalmaciji “Popaj open 93”. Turnir je bio doslovno otvoreni jer se igralo na otvorenom, a struju za pikado aparate koje je osigurala tvrtka “Prggin d.o.o.” spomenutog Gorana Prgina, dali su – agregati. Naime tada su u Dalmaciji bile učestale redukcije struje.

Ostat će zabilježeno da je pobjednik turnira bio Elvis Bolanča, a na njemu je tada kao 20-godišnjak sudjelovao Goran Jurić, predsjednik nedavno osnovanog Pikado kluba “Oliva X” koji je, zajedno s Pikado savezom Šibensko-kninske županije, domaćin i suorganizator predstojećeg HPS mastersa.

Pikado-dodjele nagrada_13

 

OLUJA ZATEKLA PIKADISTE U PRIMOŠTENU

Sljedeće dvije godine su upravo u Hotelu Zora igrani kvalifikacijski turniri u kojima se se tada određivali igrači za reprezentaciju. Zanimljivo je da se drugi turnir, onaj održan početkom kolovoza 1995., preklopio s početkom akcije Oluja.

– Sjećam se kao danas da sam igrao meč protiv Gorana Protege. On je dobio prvi set izlazom u četvrtom krugu, ja sam u sljedećem izašao u petom i u tom je trenutku na radiju objavljena vijest da je oslobođen Knin. Za mene je to bilo kao da sam ponovo rođen, budući su moji iz okolice Knina gdje sam i odrastao ta me je vijest duboko dirnula. Emocije su proradile i više mi nije bilo do pikada – prisjetio se tih dana Perica Konforta, bivši izbornik pikado reprezentacije koji je bio osvajač naslova ukupnog pobjednika Hrvatske pikado serije za sezonu 1993/94., što je bilo tek drugo izdanje natjecanja koje se danas zove Masters serija HPS-a.

Te 1995. godine u Primoštenu se trebalo održati i Svjetsko prvenstvo u organizaciji FECS-a, ali zbog ratnih zbivanja to nije bilo moguće pa je ono prebačeno u švicarski Basel. To je ujedno označilo oproštaj Primoštena od vrhunskog pikada.

pikado primošten

 

POZIV PIKADISTIMA IZ CIJELE HRVATSKE

Sada se, nakon 20 godina, najbolji hrvatski pikadisti ponovo vraćaju u Primošten. 

– Ovim putem pozivamo pikadiste iz cijele Hrvatske da dođu u Primošten, a posebno one koji još nikada nisu posjetili naše mjesto. Dat ćemo sve od sebe da budemo dobri domaćini i da se svi koji dođu osjećaju maksimalno ugodno. Hotel Zora ima odlične uvjete za održavanje mastersa, a nadamo se da će ovaj turnir dati dodatni zamah u popularizaciji pikada u ovom kraju – uputio je pozivnicu pikadistima već spomenuti Goran Jurić.

Satnica na mastersima je standardna, što znači da su prijave za prvu disciplinu dana, Cricket za seniore i seniorke, moguće do 9:30 sati. Turnir u Cricketu će započeti u 10:00 sati, dok juniorski turnir starta u 11:00.

Za 13:00 sati predviđeno je službeno otvorenje turnira nakon čega slijedi dodjela nagrada za disciplinu Cricket i juniore. Nakon toga je na rasporedu disciplina 501 za sve kategorije, te na kraju već tradicionalno disciplina Parovi.

Nakon prvog mastersa u Matuljima vodeći u ukupnom poretku Masters liste su Jasna Šegvić (seniorke), Boris Krčmar (seniori 1. kategorija), Matej Budiša (2. kat.), Ivan Bužonja (3. kat.) i Martin Valečić (juniori).

Plakat-Masters-Primosten-7-11-2015

2. HPS MASTERS 2015/16.

Datum: 7. 11. 2015.
Mjesto: Hotel Zora (Raduča 11, 22202 Primošten)
Kontakt osobe: Goran Jurić, mob. 095/9201-860
…………………Jere Ninić, 091/5713-705

Raspored i satnica turnira…..(pdf)

Izvor:hps-dart.hr/Željko Đođo

 

 

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 22 listopada, 2015 18:43