U tjednu pred nama obilna kiša i bura

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 30 studenoga, 2020 10:28

U tjednu pred nama obilna kiša i bura

– Na sjevernom Jadranu novi tjedan počinje sa suncem te umjerenom i jakom burom, u prvom dijelu dana podno Velebita i olujnom, uz moguće i jače valovito more. U gorskim predjelima umjereno do znatno oblačno, uz većinom slab vjetar. Bit će hladno, pogotovo ujutro – temperatura će se u gorju spustiti i do -4 °C, a na moru će biti od 3 do 7 °C – prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić iz DHMZ-a.

U Dalmaciji u noći razvedravanje i u ponedjeljak sunčano. Puhat će umjerena, do sredine dana i jaka bura, ponegdje s olujnim udarima. More pritom umjereno valovito i valovito. Jutro hladnije od nedjeljnog, a najviša dnevna temperatura većinom između 9 i 14 °C.

Na jugu Hrvatske lokalno i do 15 °C, a ujutro između 6 i 11 °C. Razvedrit će se i veći dio dana biti sunčano. Također umjerena i jaka bura, uz umjereno valovito i valovito more, slabjet će krajem dana.”

U utorak oblačnije, ali još većinom suho, pa u srijedu snijeg, kiša, bura, jugo…

– U utorak u unutrašnjosti ujutro veća vjerojatnost magle, a zatim postupno sve više oblaka. Krajem dana u gorju su već moguće i pahulje. Snijeg dolazi u srijedu, osobito u drugom dijelu dana u zapadnim krajevima, pri čemu su u Gorskome kotaru i Lici moguće i izraženije snježne oborine. U četvrtak po visini zatopljava pa će uz snijeg biti i kiše koja može stvarati poledicu, pogotovo u južnoj Lici i istočnim krajevima.

Na Jadranu u utorak bura prolazno slabija, a na jugu okreće na jugo. Pritom će doći i do naoblačenja, no veći dio dana još uglavnom suho. Zatim na Jadranu dva vrlo nepovoljna dana s vjetrom i kišom, često i obilnom. Uz jače zahladnjenje ponegdje na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Istri može biti i susnježice i snijega. U Dalmaciji u četvrtak vjerojatno i grmljavina. Zapuhat će jaka i olujna bura, u Dalmaciji prolazno i istočnjak, a na jugu jugo. U četvrtak bura slabi, a jugo jača i temperatura u Dalmaciji raste – prognozirao Kozarić.

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 30 studenoga, 2020 10:28