Uzbuna u Primoštenu i Rogoznici: Kradu dijelove starih kamenih kuća pa ih prodaju za 500 eura

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 19 travnja, 2014 07:11

Uzbuna u Primoštenu i Rogoznici: Kradu dijelove starih kamenih kuća pa ih prodaju za 500 eura

Udruga vinogradara, vinara i maslinara već četrnaest godina na primoštenskom području uspješno potiče sadnju loze sorte babić i autohtonu sortu masline oblica, propagira ekološki uzgoj, a uspjelo im je revitalizirati zaštićeno vinogorje Bucavac, koji bi se uskoro trebao naći pod zaštitom UNESCO-a.

Ti čuvari svekolike prirodne i kulturne baštine primoštenskoga kraja ovih dana javno upozoravaju na drske krađe suhozida, kamenih ploča i kamena sa starih napuštenih kuća. Zbog krađe kamena, deseci metara suhozida već su urušeni, pa su zatražili da se i policija uključi u zaštitu kamene baštine. Uputili su dopis PU šibensko-kninskoj i načelniku PU Ivici Kostaniću.“Već duže vrijeme s polja u općini Primošten kradu se kamene ploče koje građevinski poduzetnici i ostali građani ugrađuju uz objekte i dvorišta. Sada je vidljivo da su se počela koristiti kamenja i sa suhozida. Unosan je to posao jer se kamen ugrađuje uz visoke naknade…

Kamenje i ploče s naših polja dragocjen su materijal, to je vlasništvo i dobro države Hrvatske, a vaditi i prodavati ga mogu samo obrti i poduzeća koja imaju koncesijsko odobrenje. Koncesionar za takav obrt ne postoji u Primoštenu, pa je svako posezanje za našim blagom po važećim zakonima kazneno djelo”, stoji, među ostalim, u prijavi, piše Slobodna Dalmacija.

– Posljednjih dana zabilježili smo rušenje objekta bivše pekare, iznad vatrogasnog doma (objekt je vlasništvo obitelji Huljev, nadimak Muhićevi), a drugi suhozid koji je u određenoj dužini potpuno uklonjen nalazi se kod Šarićeve kapele, a pripada obitelji Makelja. Ljudi nas upozoravaju na vozila raznih registracijskih pločica u koja se krca kamenje, a česta su i vozila bez ikakvih registracijskih oznaka. Uduga je voljna surađivati s policijskom službenicima, ali bez aktivnog uključivanja policije, možemo samo alarmirati javnost – kaže predsjednik Udruge Ante Gracin.

I na rogozničkom području učestale su krađe kamena sa starih kuća, kamenica u kojima se nekada držalo ulje, pragova sa starih bunara, kamene skalina… Poznato je da stara kamena plastika doseže astronomske cijene. Dobro očuvani dovratak može se prodati po cijeni i do pet tisuća kuna, a skaline, pragovi i kamenice prodaju se i po 500 eura.

Spomenik težačkog života 

Suhozidi se grade od prirodnog kamena bez korištenja vezivnih materijala. Iskonska je to tehnika gradnje koja je još od antike obilježila i odredila krajobraze Dalmacije, Istre i otoka. Suhozidi su i trajni spomenici težačkog života i njegove borbe da opstane na dalmatinskom kršu, a stručnjaci upozoravaju na nužnost zaštite jedinstvenih i neponovljivih suhozidnih građevina kao što su istarski kažuni, rogozničke gusterne, krčki i creski mrgari, puntarski zdenci, korčulanski vrtujci, imotski doci…

Svi suhozidi su u evidenciji zemljišnih parcela u RH ili pregledniku ARKOD. Taj preglednik omogućuje poljoprivrednicima lakši i jednostavniji način podnošenja zahtjeva za potporu. Samo upisom u ARKOD poljoprivrednici mogu ostvariti pravo na potporu po površini, a onda i na obnovu suhozida koja će se stimulirati sredstvima iz Europske unije. Inače upis u ARKOD obavlja se u regionalnim uredima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Policija: Osobno prijavite krađu

Nakon prijave Udruge vinogradara, vinara i maslinara, policijske ophodnje su češće. Međutim, do sada nije uhićen ni jedan počinitelj. Da bi policijski izvidi bili detaljniji, kaže Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske, potrebno je da krađu prijavi direktno oštećeni vlasnik.

“Do sada smo na području Primoštena zaprimili samo prijavu jedne gospođe koja stalno živi u Splitu, pa s njom još nije obavljen razgovor. Ovim putem pozivamo sve građane kojima je otuđena vrijedna kamena imovina da nam osobno prijave krađu kako bi se lakše došlo do počinitelja i utvrdila šteta” kaže glasnogovornica Kosor.

Izvor:  Šibenik In

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 19 travnja, 2014 07:11