Vakula prognozira iznadprosječno vruće ljeto: Hoće li ove godine padati rekordi?

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 2 lipnja, 2015 20:44

Vakula prognozira iznadprosječno vruće ljeto: Hoće li ove godine padati rekordi?

“Za razliku od posljednjeg svibanjskog desetodnevlja, sljedeći će dani diljem Hrvatske biti iznadprosječno topli, štoviše – većinom i vrući, uz najvišu temperaturu zraka oko 30°C, gdjekad i višu. Stoga će prvi lipanjski tjedan, vrlo vjerojatno i cijela prva polovica mjeseca, u mnogim mjestima biti među najtoplijima u povijesti mjerenja, ali ipak ne kao 2003. godine.”, piše Zoran Vakula za Meteo kutak HRT-a.

Svibanj – iznadprosječno topao

U očekivanju službene ocjene klimatologa DHMZ-a već prema preliminarnim ocjenama svibanj je, unatoč hladnom razdoblju, bio iznadprosječno topao, pa će, u odnosu na klimatološko razdoblje 1961-1990., jamačno ponegdje zaslužiti ocjenu i „vrlo toplo“, posebice u Zagrebu, Gospiću, Rijeci i Zadru, a drugdje većinom „toplo“. I u odnosu na toplije razdoblje 1981.-2010. godina, srednja mjesečna temperatura zraka ovogodišnjeg svibnja također je bila viša od prosjeka, ali uglavnom za ocjene „normalno“, ponegdje i „toplo“.

Oborine su bile nejednoliko raspoređene pa će ocjene biti, ovisno od razdoblja prema kojem se uspoređuje, i „sušno“, u primjerice Rijeci, i „vrlo kišno“ u Zadru, a ponegdje možda i „ekstremno kišno“, zbog već spominjanih obilnih kiša.

Proljeće – iznadprosječno toplo

Kao i za svibanj, i za cijelo je proljeće, koje kolege klimatolozi zbog jednostavnosti računaju od 1. ožujka do 31. svibnja, srednja sezonska temperatura zraka gotovo posvuda bila barem malo viša od prosječne u odnosu na oba klimatološka razdoblja, uz zamjetnije pozitivno odstupanje u primjerice Zagrebu, Gospiću i Rijeci. A u Gospiću i Rijeci, kao i Kninu, vjerojatno i još ponegdje, zabilježen je i znatniji manjak oborine u odnosu na uobičajene količine.

Ljeto i jesen – iznadprosječno toplo

turizam u primoštenu

Prognoze, i najnovije, za sljedećih šest mjeseci prilično su jedinstvene u vrlo velikoj vjerojatnosti nastavka iznadprosječne topline, posebice za razdoblje lipanj – kolovoz, za koje je i DHMZ dao službenu prognozu, a sve je vjerojatnije i kako će i jesen bili relativno topla, iako uz očekivano manje pozitivno odstupanje od prosječne srednje sezonske temperature zraka. Stoga se već sada može reći kako će ova godina vrlo vjerojatno biti još jedna u nizu iznadprosječno toplih, možda i među najtoplijima u povijesti mjerenja. Uostalom, srednja temperatura zraka prvih pet mjeseci u mnogim je mjestima samo malo niža od one prošle godine, koja je bila većinom rekordna.

Vrućina!

I dok se prognoza za drugi dio godine još može promijeniti, prognoza za ovaj tjedan je sigurna – pripremite se na vrlo tople, uglavnom čak i vruće dane, uz koje ćemo u većini Hrvatske, osobito kontinentalne, već u prvoj polovici mjeseca nadmašiti prosječan lipanjski broj vrućih dana. Neki od njih će možda zaslužiti i upozorenje na toplinske valove koji mogu djelovati na zdravlje.

Izvor:Index.hr/Šibenik.in
F
oto:Luigi Shkreli ©

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 2 lipnja, 2015 20:44