Veliki četvrtak: Slavi se misa večere Gospodnje

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 2 travnja, 2015 21:10

Veliki četvrtak: Slavi se misa večere Gospodnje

Prvi dan Svetog trodnevlja je Veliki četvrtak, kršćanski blagdan koji je spomendan Isusove posljednje večere. Kako samo ime blagdana kazuje Veliki četvrtak slavi se četvrtak uoči Uskrsa, dakle, tri dana prije najvećeg kršćanskog blagdana, to je ujedno i posljednji dan korizme.

Na samo jutro Velikog četvrtka slavi se Misa posvete ulja (Missa chrismatis) na kojoj se posvećuje krizma (ulje za svetu potvrdu), te blagoslivlja ulje za bolesničko pomazanje i katekumene.

Veliki četvrtak do Mise večere Gospodnje je dan koji nas intenzivnije uvodi u sam Uskrs, priprema za ono što se dogodilo prije samog uskrsnuća, za Spasiteljevu Muku. Naime, navečer se na svečani način slavi euharistijsko slavlje koje se naziva Misa večere Gospodnje. Tom misom zapravo počinje Vazmeno trodnevlje. Na otajstven način se slavi i obnavlja ustanovljenje sakramenata Euharistije i Svetoga reda.

Naravno, Misu večere Gospodnje slavi svaka župa te Crkva preporučuje da u njoj sudjeluje što veći broj župljana budući da je to početak najsvetijih dana u godini. Nakon što na misi svećenik zapjeva hvalospjev ‘”Slava “svečano zazvone sva zvona koja se potom do mise vazmenog bdjenja na Veliku subotu vežu i ne oglašavaju. To je uvod u mističnu šutnju Muke isusa Krista, koja počinje uhićenjem u Getsemanskom vrtu. Kao spomen na taj čin u crkvama se održava Getsemanska ura – klanjanje u znak sjećanja na Kristove riječi upućene Petru: Zar niste mogli jedan sat probdjeti sa mnom? (Mt 26,40).

Izvor:Portaloko.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 2 travnja, 2015 21:10