Vežite se i pripazite na brzinu 

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 25 siječnja, 2021 09:57

Vežite se i pripazite na brzinu 

Osnovni cilj provedbe preventivno-represivne akcije je evidentiranje i sankcioniranje prvenstveno prekršaja brze vožnje i nekorištenja sigurnosnog pojasa zbog kojih dolazi do najtežih posljedica u prometnim nesrećama kao što su nepropisna i neprilagođena brzina, nepropisno pretjecanje, a isto tako i sankcioniranje ostalih uočenih prometnih prekršaja kao što su nekorištenje zaštitne kacige, vožnja pod utjecajem alkohola, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole i dr.

Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno, pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Statistički gledano bilježimo pozitivan trend pada broja prometnih nesreća odnosno tijekom 2020.g. evidentirano je 816 prometnih nesreća u odnosu na 2019.g. kad su evidentirane 1154 prometne nesreće. Ako analiziramo samo one prometne nesreće uzrokovane nepropisnom i neprilagođenom brzinom, u 2020.g. evidentirano je 225 prometnih nesreća, od kojih 107 s ozlijeđenim osobama i 1 sa smrtno stradalom osobom, dok je tijekom 2019.g. evidentirano 290 prometnih nesreća, od čega 116 s ozlijeđenim osobama i 8 sa smrtno stradalim osobama.

Međutim, krajem 2020.g. (studeni i prosinac) evidentirano je 109 prometnih nesreća s nastradalim osobama u kojima su 2 osobe smrtno stradale, 22 osobe su zadobile lakše tjelesne ozljede, 15 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede, a važno za naglasiti je da su pri tom 4 osobe od siline udara ispale iz vozila iz čega je vidljivo kako je neprilagođena i nepropisna brzina dominantan uzrok stradavanja, odnosno velika je važnost korištenja sigurnosnog pojasa i upravljanje vozilom propisanom i brzinom prilagođenom osobinama i uvjetima na cesti.

Uz pad broja prometnih nesreća uzrokovanih nepropisnom i neprilagođenom brzinom bilježimo i pad prometnih prekršaja nepropisne brzine i nekorištenja sigurnosnog pojasa, pa je tako tijekom 2020.g. evidentirano 7277 prekršaja nepropisne brzine nasuprot 2019.g. kad je evidentirano 8725 takvih prekršaja, a 2020.g. je evidentirano 2149 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u odnosu na 2019.g. i 2860 takvih prekršaja.
Pozivamo Vas da putem svojih medija o ovoj akciji upoznate vozače, da ih opetovano upozoravate da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige, kao i da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje garancija je sigurnosti u prometu.

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 25 siječnja, 2021 09:57