VIDEO:Rast ljudske populacije, od početaka pa sve do danas

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 6 studenoga, 2016 13:27

VIDEO:Rast ljudske populacije, od početaka pa sve do danas

Američki muzej za prirodnu povijest objavio je zanimljivi video koji prikazuje povijest razvoja ljudske populacije od pojave suvremenog čovjeka prije otprilike 200.000 godina u Africi do danas.

Migracije ljudi počele su prije nekih 100.000 godina, no ljudska je populacija ostala relativno mala. Znanstvenici procjenjuju da je u to vrijeme na Zemlji živjelo manje od milijuna ljudi. S razvojem poljoprivrede krenuo je ozbiljniji rast. Do prvog stoljeća nove ere, svjetska je populacija vjerojatno dosegla oko 170 milijuna.

U 200 godina do sedam milijardi

Prikazane su različite etape u razvoju čovječanstva i važni događaji koji su utjecali na rast (ili smanjenje) populacije, od stvaranja Rimskog carstva, civilizacije Maja, kineskog Puta svile, do pojave epidemija poput boginja i bubonske kuge, pa sve do industrijske revolucije te svjetskih ratova.

Drugim riječima, ljudskoj je vrsti trebalo 200.000 godina da dosegne populaciju koju čini milijarda jedinki i zatim samo 200 godina do sedam milijardi. No rast je počeo usporavati, a žene u prosjeku rađaju manje djece nego što je to bio slučaj u povijesti.

Ako se sadašnji trendovi nastave, ljudska populacija će do 2100. dosegnuti 11 milijardi ljudi. S tim u vezi, s rastom i razvojem populacije došlo do golemog crpljenja Zemljinih resursa, pa znanstvenici iz muzeja prirodnih znanosti podsjećaju da će odluke o planiranju obitelji, kontroli zagađenja i korištenju resursa utjecati na budućnost ljudske rase i planeta u cjelini.

Izvor:Telegram.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 6 studenoga, 2016 13:27