Vlada poskupljuje boravišnu pristojbu: Evo koliko će iznajmljivači uskoro plaćati po krevetu

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 14 svibnja, 2018 09:31

Vlada poskupljuje boravišnu pristojbu: Evo koliko će iznajmljivači uskoro plaćati po krevetu

Samo ovu godinu u hrvatskom se turizmu primjenjuje visina boravišne pristojbe od osam kuna za svako noćenje. Naime, iznos te turističke takse u 2019. godini bit će povećan za oko 20 posto i iznosit će 10 kuna za hotele, osam kuna za kampove dok bi obiteljski smještaj koji plaća paušalno pristojbu od iduće godine umjesto sadašnjih 300 kuna po krevetu, u 2019. godini plaćao 350 kuna godišnjeg paušala pristojbe.

Isto tako, nautičari bi prvi put trebali dobiti mogućnost kupnje vinjeta boravišne pristojbe za tjedni ili vikend boravak na Jadranu, doznaje Slobodna Dalmacija.

Uredbu o takvim iznosima trebala bi donijeti Vlada RH na jednoj od idućih sjednica, kako bi se zadovoljile zakonske pretpostavke o donošenju te Uredbe najkasnije do kraja lipnja da bi se ona mogla primjenjivati za iduću poslovnu godinu, doznajemo od dobro obaviještenih. Vlada, naime, takvu Uredbu o visini pristojbe donosi svake godine za iduću godinu.

Iako službenih informacija o tome još nema, doznajemo kako su takvi iznosi pristojbe za 2019. godinu uglavnom dogovoreni između svih zainteresiranih strukovnih grupacija u turizmu, iako intenzivni razgovori o tome još traju. Tako će pristojba biti povećana u 2019. godini i prije donošenja Zakona o turističkim zajednicama koji bi nakon 20 godina trebao redefinirati ulogu i zadaće tog sustava.

Konačan oblik Zakona o turističkim zajednicama trebao bi se naći pred Saborom RH do kraja ove godine, a povećanje boravišne pristojbe svojevrsna je premosnica do njegova donošenja. Naime, kada Vlada uskoro donese odluku o povećanju ove pristojbe za dvadesetak posto, ona će i nadalje biti među najnižima u Europi jer većina zemalja Europske unije ima višestruko veće iznose turističke takse.

Kako se u Hrvatskoj razina infrastrukture, usluge i kvalitete u turizmu značajno povećala proteklih 20 godina od kada je pristojba u gotovo istom iznosu (bila je 7 kuna do ove godine), to je procijenjeno da se ona može povećati, a da se ne ugrozi konkurentnost ponude, tvrde naši izvori.

Rasprave koje uvijek unutar sektora prethode takvim prijedlozima, najčešće kao argument protiv povećanja koriste činjenicu da se njezinim podizanjem poskupljuje boravak gostiju, no kada se zna koliko istu tu taksu naplaćuju druge turističke zemlje, vidljivo je da je Hrvatska na samom začelju među njima.

Izvor:Slobodnadalmacija.hr

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 14 svibnja, 2018 09:31