Zanimanje iz snova: Može se jako dobro zaraditi, mjesečno i više od 35.000 kn

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 24 rujna, 2014 09:58

Zanimanje iz snova: Može se jako dobro zaraditi, mjesečno i više od 35.000 kn

Zavarivanje, šarafljenje i poliranje automobila do visokog sjaja – za mnoge mladiće u Njemačkoj ne postoji ljepši posao od automehatroničara. No, izobrazba za to zvanje je danas puno zahtjevnija nego što je bila ranije.

Autokuća Gramsamer smještena je oko 25 kilometara istočno od Münchena u Erdinger Moosu. U idiličnom okruženju livada i polja smještena je suvremena radionica s benzinskom crpkom i prodajnim centrom na rubu malog mjesta Neufinsinga. Njezin vlasnik Manfred Leonhard Gramsamer zapošljava oko 20 djelatnika, među njima šest naučnika. On nema problema s podmlatkom, jer je posao automehatroničara za mlade Nijemce zanimanje iz snova, piše Deutsche Welle.

Oko 19.000 mladih ljudi svake godine odlučuju se za to zvanje. Manfred Leonhard Gramsamer mogao bi svoje šegrte birati među najboljim učenicima. No on postavlja druge prioritete: “Onaj tko dođe kod mene ne mora imati dobre ocjene, ali mora biti motiviran i znatiželjan.”

Uzima samo one koji su već u njegovoj firmi odradili praksu i koji dokazali da doista žele izučiti zanimanje mehatroničara.

29-godišnji Will de Siena iz Dominikanske Republike to je učinio. Prije dvije godine došao je praktički bez znanja njemačkog jezika u autokuću Grausamer.

Nikada nije požalio

Htio bih biti mehatroničar. Gramsamer je dečku iz Dominikanske Republike dao šansu – i nikada zbog toga nije požalio. Kada Will završi s izobrazbom, postat će prvi ili drugi voditelj radionice.

Ovisno o tome koliko dugo se naučnici nastave obrazovati po završetku šegrtovanja, koje ispite polože i koliko se dalje specijaliziraju, primjerice za teretna vozila, motocikle, karoseriju ili elektroniku na kontrolnoj ploči, mogu s ovim zvanjem jako dobro zarađivati, kaže Gramsamer – i do 5.000 eura mjesečno.

Naučnici bi se trebali razumjeti i u tehniku i računala. Jer više nije dovoljno samo znati izvesti mehaničarske radove, primjerice, zavariti auspuh ili namontirati nove zamjenske dijelove.

Treba znati i kako funkcionira elektronika automobila, kako se ona može popraviti, uz pomoć računala obrađivati informacijske signale, znati ispitati ispravnost elektroničkih dijelova i zamijeniti ih. Zbog toga je prije 13 godina odlučeno da se izobrazba za ovo zvanje reformira te da se zasebne izobrazbe za automehaničara i autoelektričara objedine. Tako je nastalo zvanje automehatroničara.

Izvor: Danas.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 24 rujna, 2014 09:58