Zima će ošinuti repom: Što nam donosi prva olujna marčana bura

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 2 ožujka, 2015 12:13

Zima će ošinuti repom: Što nam donosi prva olujna marčana bura

Radit će se o jednoj od najjačih bura dosadašnjeg tijeka godine. Uz obalu su izgledni orkanski udari preko 120 km/h, a podno Velebita i preko 160 km/h. Bura će krajem srijede, te osobito u četvrtak i prvom dijelu petka donijeti probleme u odvijanju cestovnog prometa, a otoci bi ponovno mogli prolazno biti odsječeni od kopna.

S nedjeljom smo ušli u ožujak, prvi proljetni mjesec. Proljeće je klimatološki već počelo, a na ono kalendarsko pričekat ćemo 20. ožujka u 23 sata i 45 minuta. Zadnjih dana u Dalmaciji vrijeme je bilo po anticikloni, a to znači uz dosta sunca, bez značajnog vjetra, i uz ugodne temperature zraka koje su mjestimice u najtoplijem dijelu dana prelazile 15 Celzijevih stupnjeva.

Kada se spomene mjesec ožujak, u meteorološkom kontekstu gotovo ga je nemoguće zamisliti bez svojih znamenitih bura, u narodu poznatije kao “marčane bure”. Iako pučki meteorolog ističe tri datuma u mjesecu kao vrijeme njihovog najučestalijeg pojavljivanja, pomnije klimatološke analize su pokazale da takva vjerovanja nisu znanstveno opravdana. U ponekom ožujku bure potpuno izostanu, u ponekom se jave više od tri puta. Ove godine prva marčana bura dokazat će se već u prvom tjednu ožujka. U srijedu će prvo zapuhati na sjevernom Jadranu, a od četvrtka puhat će u cijeloj Dalmaciji.

ičo u šetnji

Foto: Ivan Pancirov

 

Radit će se o jednoj od najjačih bura dosadašnjeg tijeka godine. Uz obalu su izgledni orkanski udari preko 120 km/h, a podno Velebita i preko 160 km/h. Bura će krajem srijede, te osobito u četvrtak i prvom dijelu petkadonijeti probleme u odvijanju cestovnog prometa, a otoci bi ponovno mogli prolazno biti odsječeni od kopna. Bura donosi pad temperature zraka, pa će proljetni ugođaj s početka tjedna zamijeniti zimski u njegovom drugom dijelu. U planinama Dalmacije snijeg će pastu u četvrtak ujutro i sredinom dana, a u Zagori se, neposredno prije prestanka oborina, snježna granica može spustiti i u najniže predjele.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će tijekom današnjeg dana. Ujutro će malo kiše pasti u zaleđu Kvarnera, a udrugom dijelu dana, osobito navečer, kiša je moguća i drugdje. Zapuhat će umjereno, prolazno na moru ponegdje i jako jugo, slabit će navečer i na moru okretati na zapadnjak i sjeverozapadnjak, uz obalu većinom na slabu buru. Minimalne temperature zraka u zaobalju od 0 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 11 do 17°C.

U utorak pretežno sunčano. Puhat će slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka s olujnim udarima. Bura će krajem dana slabiti, a prvo će na moru zapuhati slabo jugo. Minimalne temperature zraka u zaobalju od 3 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 18°C.

bura u moru

Foto: Ivan Pancirov

 

Srijeda će biti umjereno do znatno oblačna uz kraća sunčana razdoblja koja su izglednija ujutro. U drugom dijelu dana jače naoblačenje s kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom, prvo će zahvatiti sjeverni Jadran, navečer će se proširiti i na Dalmaciju. Navečer spuštanje snježne granice u zaleđu Kvarnera. Puhat će slabo do umjereno jugo. U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu, a navečer i na dijelu srednjeg zapuhat će jaka i olujna bura, podno Velebita i orkanska. Jugo će zadržati južnije od Splita. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 7°C, uz obalu i na otocima od 8 do 13°C. Sredinom dana većinom od 10 do 15°C, navečer na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjeren pad temperature zraka.

U četvrtak na sjevernom Jadranu djelomično sunčano i suho, još je samo u podvelebitskom kanalu moguć slab snijeg nošen burom. U Dalmaciji promjenjivo oblačno, još ujutro s kišom, a u Zagori kišom i snijegom. Tijekom dana oborine će prestati, a najduže će se zadržati na jugu Dalmacije. Puhat će jaka i olujna bura s orkanskim udarima koji mjestimice mogu prelaziti 130 km/h. Još samo ujutro na jugu Dalmacije jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka od -1°C ponegdje u zaobalju do 13°C ponegdje na jugu Dalmacije. Najviše dnevne temperature osjetno niže u odnosu na prethodne dane i bit će u većini krajeva od 5 do 10°C, u Zagori i malo niže, a na jugu Dalmacije više. Vjetar će značajno povećavati osjet hladnoće.

palme

Foto: Ivan Pancirov

 

Pretežno sunčano i suho, tek ponegdje uz prolaznu umjerenu naoblaku bit će u petak. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana, još u prvom dijelu dana ponegdje olujna s orkanskim udarima. Bit će prohladno s najvišim dnevnim temperaturama u većini krajeva od 6 do 11°C, ali će snažan vjetar povećavati osjet hladnoće.

Pretežno sunčano i suho, ponegdje uz prolaznu umjerenu naoblaku bit će tijekom subote. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana, još ujutro ponegdje s olujnim udarima. Jutro će biti malo hladnije, a najviše dnevne temperature većinom od 7 do 12°C.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, u nedjelju će biti djelomično sunčano i u većini predjela suho. Puhat će slaba do umjerena bura, još samo ponegdje i jaka. Zadržat će se hladnije od prosjeka za ovaj dio godine.

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 2 ožujka, 2015 12:13