Ako dobijete ovakvu poruku na mobitel ne uzvraćajte poziv

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 13 lipnja, 2014 18:59

Ako dobijete ovakvu poruku na mobitel ne uzvraćajte poziv

Poruka ‘Hitno me nazovi’ korisnicima koji su nazivali broj s kojega je poslana s računa je skidala 18,55 kuna. Budući da se ukupan trošak prijevare popeo na 85.000 kuna, to znači da su korisnici pozivajući Somaliju, potrošili preko četiri i pol tisuće minuta.

Prema neslužbenim informacijama Novog lista, velik je broj korisnika jedne kompanije nasjeo na SMS poruku sadržaja ‘Hitno me nazovi!’ koja je ovih dana kolala telekomunikacijskom mrežom, i uzrokovao si trošak od ukupno 85.000 kuna.

Nakon što bi primili poruku, pozivali bi natrag taj broj, ne gledajući odakle on dolazi. Riječ je o somalijskom operateru, zbog kojeg je svaka minuta poziva na koji se nitko u Somaliji, dakako, nije javljao, hrvatskim korisnicima s računa skidala 18,55 kuna. Budući da se ukupan trošak prijevare popeo na 85.000 kuna, to znači da su korisnici pozivajući Somaliju, potrošili preko četiri i pol tisuće minuta. Koliki su trošak njihovim korisnicima uzrokovali somalijski prevaranti, iz ureda domaćeg mobilnog operatera službeno ne otkrivaju, napominjući samo kako u ovom trenutku još nemaju točan podatak o razmjeru problema.

Operateri na oprezu

Ističu da imaju sustav za otkrivanje i prevenciju zlouporaba, kako bi pravovremeno zaštitili svoje korisnike od ovakvih slučajeva prijevare, dok su, kažu, korisnike i javnost o problemu odmah obavijestili putem društvenih mreža. Na kraju su cijeloj svojoj bazi, svim korisnicima, poslali i SMS s upozorenjem da na poruku ne odgovaraju.

Korisnici druga dva nacionalna operatera prošla su nešto bolje. Tako su u jednom evidentirali određeni broj poziva prema navedenom broju, kojem je, međutim, pristup u suradnji s međunarodnim partnerima onemogućen, dok su iz drugog
na vrijeme zabranili mogućnost ostvarivanja poziva prema međunarodnom broju navedenom u SMS poruci te ni jedan korisnik nije oštećen.

Izvor:  net.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 13 lipnja, 2014 18:59