Bablje ljeto završava dolaskom vlažnog i hladnog zraka

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 6 listopada, 2021 09:03

Bablje ljeto završava dolaskom vlažnog i hladnog zraka

Iznadprosječno toplo vrijeme na kraju rujna i početku listopada, koje u Hrvatskoj popularno nazivamo babljim ljetom ili Miholjskim ljetom, završit će tijekom srijede dolaskom vlažnog i hladnog zraka. Nerijetko će biti obilne oborine, a temperatura zraka će se u četvrtak 7. listopada osjetno sniziti, u unutrašnjosti ponegdje 10 do 15 °C u odnosu na one s početka tjedna, 4. i 5. listopada 2021. g. – javlja DHMZ

Hrvatska danas

Umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom te pljuskovima i grmljavinom. Oborina će mjestimice biti obilna, osobito krajem dana i u noći, ponajprije na Jadranu i u područjima uz Jadran. Ujutro u unutrašnjosti ponegdje magla. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i južni, u drugom dijelu dana na zapadu u okretanju na umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu većinom umjereno do jako jugo, a navečer i u noći na sjevernom Jadranu će zapuhati umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura od 16 do 21, na Jadranu između 19 i 24 °C.

Hrvatska sutra

Pretežno oblačno s kišom, vjetrovito i hladnije. Oborina će ponegdje biti obilna, pogotovo u gorskim i središnjim predjelima te na jugu zemlje gdje će biti izraženih pljuskova s grmljavinom. Na Jadranu se očekuju kraća sunčana razdoblja, ponajprije na srednjem dijelu. Puhat će umjeren do jak sjeveroistočni, u Slavoniji i istočni vjetar. Na Jadranu jaka, podno Velebita i olujna bura s orkanskim udrima, a na južnom i dijelu srednjeg Jadrana još umjereno i jako jugo. Temperatura većinom između 9 i 14 °C. Na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije između 16 i 21 °C, a ujutro ponegdje niža.

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 6 listopada, 2021 09:03