Čeka nas vruće i vrlo sušno ljeto ?

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 7 svibnja, 2015 19:35

Čeka nas vruće i vrlo sušno ljeto ?

Poznata američka meteorološka firma Accuweather izdala je najnoviju sezonsku prognozu za nadolazeće ljeto za područje Europe. Prema njoj ljeto će u našem dijelu Europe biti najtoplije na kontinentu, a obilježit će ga  vrućina  i  suša.  Meteorolog Tyler Ross  ističe da će sredinu ljeta obilježiti valovi vrućine koji će zahvatiti područje Balkanskog poluotoka, jugoistok Europe  te krajeve uz Crno More. Tako će, ovogodišnje ljeto meteorološki biti sasvim različito od prošlogodišnjeg izrazito kišnog ljeta u našim  krajevima, a izostale su i dugotrajnije vrućine. Podsjetimo da je Accuweather prije godinu dana objavio, kako se kasnije pokazalo,  prilično preciznu prognozu za kišno  ljeto 2014 u našim krajevima.

Toplina će, prema toj sezonskoj prognozi  obilježiti i ljeto na većem dijelu Sredozemlja, od Španjolske, preko juga Francuske do Italije.  Većih vrućina ne bi trebalo biti na zapadu Španjolske i u Portugalu gdje se očekuje i kišovito ljeto.  Kišovito ljeto se može očekivati na području Skandinavije i na sjeveroistoku kontinenta. Te bi krajeve trebale zahvaćati česte  ciklone i fronte. Česte grmljavinske oluje se prognoziraju za dio srednje Europe te posebno istočne Europe (Poljska, Bjelorusija).

Veće i dugotrajnije vrućine bi trebale izostati i nad zapadnom Europom.  U Irskoj i Škotskoj ljeto bi moglo biti i hladnije od prosjeka.

 

summer2015

Izvor:Crometeo.hr

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 7 svibnja, 2015 19:35