ČITAMO MI U OBITELJI SVI

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 16 veljače, 2016 18:31

ČITAMO MI U OBITELJI SVI

U projekt Čitamo mi u obitelji svi uključili su se učenici 3. razreda sa svojom učiteljicom Jadrankom Bašić i knjižničarkom Amalijom Pancirov.

Čitamo mi u obitelji svi je projekt nastao prije pet godina od strane jedne bjelovarske knjižničarke, Dejane Kurtović i proširio se cijelom Lijepom Našom. Ciljevi projekta su da se djeci ukaže kako se čitanjem može kvalitetno i zabavno iskoristiti slobodno vrijeme, da usavrše svoju tehniku čitanja jer im je čitalačka pismenost jako važna za svladavanje svih ostalih pismenosti.

 

Ove godine priključilo se 150 škola, među kojima i naša, i 2999 učenika, među kojima i naših 22 trećaša.

 

Dakle, postoji jedan ruksak s osam knjiga koji kruži među učenicima trećeg razreda. U petak učenik nosi ruksak kući i cijela obitelj pet dana čita jer u njemu ima za svakoga po nešto. Što, kako i koliko će tko čitati biraju svi ukućani po svojim željama, a učenik za sljedeću srijedu priprema govor od 15 minuta u kojem će ostalima u razredu ispričati kako se obitelj provela, što im se svidjelo, što su naučili, što bi svakako preporučili za čitanje i sl. Dojmove u pismenom obliku djeca pišu u posebnu bilježnicu, a tri najljepša dojma šaljemo koordinatorici za izbor «najdojma» i nagradu.

 

Redoslijed učenika biramo ždrijebom, na izvlačenje. Učiteljica Jadranka Bašić «izvukla» je Danijela Bolanču i on je prvi odnio ruksak doma. Veselimo se i jedva čekamo u srijedu čuti kako je pet dana čitanja izgledalo u njegovoj obitelji. Čitanje je u modi, jer djeca koja čitaju jednog dana će postati odrasli koji misle! A naš veliki Tin Ujević je rekao: Knjiga nije hrana, ali je poslastica. Dakle, zasladimo se! I to bez debljanja. 😉

 

Amalija Pancirov, mag. bibl.

Fotogaleriju pogledajte na linku: FOTOGALERIJA

 

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 16 veljače, 2016 18:31