Dalmatinski suhozidi su nematerijalna baština UNESCO-a!

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 29 studenoga, 2018 11:29

Dalmatinski suhozidi su nematerijalna baština UNESCO-a!

Umijeće zidanja suhozida upisano je u listu nematerijalne baštine čovječanstva na zasjedanju UNESCO-ova Međuvladina odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu u Port Louisu na Mauricijusu

Umijeće suhozidne gradnje upisano je u Registar kulturnih dobara Hrvatske 2013. godine, a krajem 2015. i početkom 2016. godine započela je međunarodna inicijativa za izradu nominacije prema UNESCO-u kako bi umijeće suhozidne gradnje bilo upisano na Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.

Dogovori su započeli na informativnom međunarodnom sastanku eksperata u Nicosiji u siječnju 2016. godine. Tada su donesene odluke o izradi zajedničke višenacionalne nominacije i o daljnjim koracima. Uz Ministarstvo kulture, Udruga 4 Grada Dragodid potvrđena je za glavnog koordinatora Hrvatske za izradu nominacije. Podršku nominaciji dali su i brojni nositelji ovog kulturnog dobra putem pisama potpore.

bucavac vinogradi

Foto: Arhiv PP

Suhozidna gradnja umijeće je izrade konstrukcija od kamena bez upotrebe vezivnog materijala. U užem smislu odnosi se na zidanje lomljenim kamenom s minimumom ili bez obrade, a kao širi pojam može obuhvatiti i polaganje kamenih opločenja i pokrova, zatim gradnju inženjerskih građevina klesanim kamenom bez upotrebe veziva.

Republika Hrvatska na UNESCO-ove je popise upisala ukupno 17 kulturnih dobara. Takav izniman uspjeh ostvaren je dugogodišnjom suradnjom Ministarstva kulture, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i hrvatskih stručnjaka iz različitih znanstvenih i stručnih institucija te lokalne zajednice.

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 29 studenoga, 2018 11:29