Danas u Dalmaciji ponegdje izraženije nevrijeme: Pogledajte tjednu prognozu vremena

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 5 rujna, 2016 13:13

Danas u Dalmaciji ponegdje izraženije nevrijeme: Pogledajte tjednu prognozu vremena

MeteoAlarm je za cijeli Jadran za danas izdao narančasti stupanj upozorenja

Toplo more, čije površinske temperature zadnjih dana na Jadranu dosežu čak 25 stupnjeva, najbolji je pokazatelj da se ljeto produžilo i na prve dane rujna. Gotovo posvuda danju temperature zraka dosežu ili malo prelaze vrućih 30 Celzijevih stupnjeva.

Pad tlaka zraka krajem nedjelje, kao i slabo jugo na otvorenom moru prvi su znakovi promjene vremena koje nam donosi ciklona i frontalni sustav. Ciklona će se relativno brzo premjestiti preko našeg područja, no do vikenda će se zadržavati centrom oko juga Italije, a njena će blizina i našem području donijeti povremene nestabilnosti.

Bez obzira što se radi o prvoj rujanskoj cikloni, ljetnih dana bit će i iza nje…

U ponedjeljak će biti vrlo promjenjivo. U prvom dijelu dana bit će oblačnije na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, a popodne južnije od Splita. Bit će kiše, pljuskova i grmljavine, a ponegdje će uz izraženije neverine pasti i preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Ipak, oborine neće biti ravnomjerno raspoređene, pa će biti dijelova Jadrana u kojem će pasti manje od 10mm kiše. Smirivanje vremena uz razvedravanje tijekom dana prvo će zahvatiti sjeverni, a prema kraju dana i srednji Jadran. U noći i dijelu jutra puhat će slabo do umjereno jugo koje rijetko gdje na moru biti pojačano. Do sredine dana bura će prvo zapuhati na sjevernom Jadranu, prema kraju dana će se širiti i na njegov ostatak, a jačanje bure očekuje se tek u večernjim satima kada su podno Velebita i Biokova mogući olujni udari. Minimalne jutarnje temperature zraka od 16 ponegdje u zaobalju do 23°C na otocima. Najviše dnevne temperature od 22 do 29°C.

Kiša-u-primoštenu

U utorak će biti djelomično sunčano, povremeno uz promjenjivu naoblaku i u većini krajeva suho. Tek ponegdje, uglavnom popodne, može biti slabih i prolaznih pljuskova. Puhat će umjerena do jaka bura s olujnim udarima, a podno Velebita osobito navečer i s orkanskim udarima. Minimalne temperature zraka u zaobalju od 11 do 15°C, uz obalu i na otocima od 16 do 21°C. Najviše dnevne temperature od 20 ponegdje u zaobalju do 27°C na jugu Dalmacije.

Srijeda će na sjevernom i dijelu srednjega Jadrana biti pretežno sunčana i suha. Južnije od Splita promjenjivo, a osobito na otvorenom moru i vanjskim otocima u drugom dijelu dana biti povremene kiše ili pljuskova. Još ujutro umjerena do jaka bura s olujnim udarima, slabit će tijekom dana, a na jugu Dalmacije okrenut će na levant. Minimalne temperature zraka u zaobalju od 14 do 17°C, uz obalu i na otocima od 18 do 23°C. Najviše dnevne temperature od 24 ponegdje u zaobalju do 30°C na jugu Dalmacije.

Primošten Phantom 3

Četvrtak će na sjevernom i dijelu srednjega Jadrana biti pretežno sunčan i suh. U Dalmaciji promjenjivije, a mjestimice može biti kiše ili pljuskova, osobito u drugom dijelu dana južnije od Šibenika. Na sjevernom Jadranu će puhati slaba do umjerena bura, a u Dalmaciji noću slaba bura, danju slab zapadnjak i jugozapadnjak. Minimalne temperature zraka u laganom padu u odnosu na srijedu. Najviše dnevne temperature od 24 ponegdje u zaobalju do 30°C na jugu Dalmacije.

U petak na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana pretežno sunčano i suho. U srednjoj i južnoj Dalmaciji promjenjivom s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, još ponegdje može biti slabe kiše ili pokojeg pljuska. Na sjevernom Jadranu i dalje slaba do umjerena bura, u Dalmaciji danju slab vjetar zapadnih smjerova. Najviše dnevne temperature većinom od 25 do 30°C.

Za vikend stabilno kasnoljetno vrijeme!

U subotu će prevladavati vedro. Noću tiho ili slab burin, danju slab maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 17°C, uz obalu i na otocima od 17 do 22°C. Najviše dnevne temperature većinom od 28  do 31°C.

Vedro će biti i tijekom nedjelje. Noću tiho ili burin, danju će puhati slab maestral. Jutarnje temperature zraka bez veće promjene, najviše dnevne u neznatnom padu.

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 5 rujna, 2016 13:13