Direktorica organizacije Code Club International stiže u Primošten

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 13 svibnja, 2017 17:58

Direktorica organizacije Code Club International stiže u Primošten

Code Club International je međunarodna organizacija sa sjedištem u Londonu koju čini više od 10.000 besplatnih volonterskih programerskih klubova za djecu u više od 100 zemalja širom svijeta, u koje je uključeno više od 100.000 učenika. U Hrvatskoj je registrirano 43 kluba, od kojih je Code Club Primošten prvi koji je zaživio u Dalmaciji. Time se Primošten upisao na kartu svijeta po pitanju informatičkog obrazovanja u ranoj dobi.

Iznimna nam je čast i veliko priznanje za naš rad to što je direktorica organizacije, gospođa Indra Kubicek, od svih mjesta u kojima klubovi djeluju odlučila posjetiti upravo Primošten. Ona u ponedjeljak iz Londona stiže u OŠ Primošten kako bi sudjelovala na tjednoj Code Club radionici. Tom prigodom će učenicima uručiti nagrade za redovito pohađanje radionica programiranja tijekom ovog polugodišta – javljaju iz OŠ Primošten.

Nakon Primoštena, gospođa Kubicek leti u Zagreb na predstavljanje Code Cluba Croatia koje suorganizira Britansko veleposlanstvo, gdje će sudjelovati i nekoliko učenika iz Code Cluba Primošten.

Više informacija o Code Clubu

Code Club radionice se u OŠ Primošten održavaju svakog ponedjeljka od 12:30 do 13:30 za djecu dobi od 8 do 11 godina pod vodstvom edukatora-volontera Kristijana Perkovića, dipl. ing. elektrotehnike. Djeca prolaze kroz kurikulum pripremljenih projekata u programskim jezicima Scratch, HTML/CSS i Python i izrađuju vlastite animacije, igre i Web stranice.

Ciljevi:
· naučiti djecu programirati, na zabavan način kroz izradu igara, animacija i web stranica

· nadahnuti djecu da kroz igru uče, stvaraju i dijele svoje ideje

· pružiti svakom djetetu vještine, samopouzdanje i priliku da oblikuje svoj svijet

· razvijati socijalne vještine djece kroz interakciju s drugim članovima kluba

Redovni školski program ne omogućuje učenicima nižih razreda osnovne škole stjecanje informatičkog znanja. Djeca provode mnogo vremena uz svoje pametne telefone, tablete i računala, ali samo kao korisnici, bez razumijevanja kako ti uređaji funkcioniraju „ispod površine“. Naš cilj je dati im znanja i vještine koji bi ih iz konzumenata digitalne tehnologije pretvorili u njene kreatore. Stjecanje vještine programiranja osigurava sveobuhvatnu informatičku pismenost koja postaje nužna na tržištu rada 21. stoljeća, s obzirom na to da se sve više radnih mjesta temelji na informacijskim i telekomunikacijskim tehnologijama, robotici i automatici. Ulazak u svijet programiranja (‘coding’) priprema učenike za STEM zanimanja (science, technology, engineering, mathematics), u čemu je hrvatsko školstvo deficitarno. Uz to, usvajanje ovih vještina u ranoj dobi ima transformacijsku snagu – unapređuje način razmišljanja i razvija algoritamsku logiku (računalno razmišljanje) koja je primjenjiva u svim područjima života.

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 13 svibnja, 2017 17:58