Dok se svi žale na sezonu, ministar tvrdi: ‘Buking je sukladan očekivanjima’

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 3 srpnja, 2019 10:48

Dok se svi žale na sezonu, ministar tvrdi: ‘Buking je sukladan očekivanjima’

Ministar turizma Gari Cappelli u ponedjeljak je u Funtani kraj Poreča izrazio zadovoljstvo dosadašnjim turističkim rezultatima – u prvom je polugodištu ostvareno oko 6,5 milijuna dolazaka i 26 milijuna noćenja, a ustvrdio je i kako je buking sukladan očekivanjima – piše Šibenik.in

-U ovom trenutku imamo ostvarenih oko 26 milijuna noćenja i oko 6,5 milijuna dolazaka turista. Dakle, sve je po planu, kako u Istri tako i u ostalim dijelovima Jadrana – rekao je Cappelli novinarima na marginama stručnog skupa “Investicijski potencijal turističkog zemljišta”.

Prema prošlogodišnjoj statistici Hrvatske turističke zajednice, Hrvatsku je u prvih šest mjeseci 2018. godine posjetilo 6,4 milijuna turista, koji su ostvarili 25,4 milijuna noćenja.

Ministar je također kazao kako je iznimno važno da u prvom polugodištu ove godine njemački turisti nisu u minusu, kao što se neko vrijeme predviđalo da će biti, kao ni britanski gosti.

Ocijenio je kako sve ide kako je i planirano te kao se računa s porastima fizičkih turističkih pokazatelja u ovoj godini od oko dva do tri posto.

Podsjetimo, ugostitelji upozoravaju na kolaps turističke sezone zbog nedostatka radne snage, iako su mišljenja oprečna. Primjerice, na Zavodu za zapošljavanje tvrde da još uvijek ima radnika koji bi mogli raditi u sezoni, no poslodavci bi se trebali više potruditi da dođu do njih. Primjerice, na burzi je oko 2400 kuhara, 1700 konobara, 3500 čistačica, oko 7500 tisuća osoba raznih domaćinskih zanimanja, i to uglavnom ljudi srednje i mlađe životne dobi.

 

Izvor:Šibenik.in

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 3 srpnja, 2019 10:48