Drage majke, žene, djevojke, sestre, želimo Vam sretan Dan žena !

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 8 ožujka, 2024 07:49

Drage majke, žene, djevojke, sestre, želimo Vam sretan Dan žena !

Međunarodni dan žena obilježava se 8.ožujka svake godine. Tim datumom žele se proslaviti ekonomska , politička i društvena dostignuća žena u svijetu. Prvi puta službeno je obilježen 1909. godine u SAD-u.

Ideja za obilježavanje Dana žena pojavila se u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, kada su radni uvjeti za žene bili veoma loši. Žene zaposlene u tekstilnoj industriji javno su demonstrirale 8.ožujka 1857.godine u New Yorku, zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Rastjerala ih je policija, te su dva mjeseca kasnije, te iste žene osnovale sindikat. Protesti 8.ožujka nastavili su se i tijekom narednih godina, od kojih se pamti onaj iz 1908.godine kada je na ulice New Yorka izašlo 15.000 žena boreći se za svoja prava.

1910.godine u Kopenhagenu održana je prva međunarodna ženska konferencija, gdje se je i imenovao Međunarodni dan žena  na prijedlog njemačke socijalistice Clare Zetkin. Sljedeće godine Međunarodni dan žena obilježilo je preko milijun ljudi u Australiji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. U početku prvog svjetskog rata žene širom Europe, 8.ožujka 1913. održale su demonstraciju za mir.

dan zaljubljenih, valentinovo, ljubav

Danas se slavi diljem svijeta, a u Rusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Moldaviji i Mongoliji proglašen je državnim praznikom. Unatoč svom danu za koji su se izborile, još uvijek nisu jednake muškarcima,imaju niže plaće, izložene su zlostavljanju te u mnogim društvima nemaju pravo glasa. Poražavajući je podatak da je svaka treća žena diljem svijeta žrtva nasilja.

Svaka deseta žena bila je barem jednom prisiljena na seks ili neki drugi oblik spolnog zlostavljanja. Možda neshvatljivo, ali to su stvari koje se događaju oko nas. Nečija žena, majka ili sestra izložena je zlostavljanju. Teško je to prihvatiti, ali još smo društvo u povojima i ne cijenimo dovoljno moć, sposobnost i ulogu žene. Kako bismo popravili trenutni položaj žena u svijetu, educirajmo mlađe naraštaje o načinu odnosa prema nježnijem spolu.

Drage majke, žene, djevojke, sestre, želimo Vam sretan Dan žena i što više poštovanja u svim oblicima !

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 8 ožujka, 2024 07:49