Energetska obnova obiteljskih kuća od ožujka preko Fonda

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 23 siječnja, 2015 14:38

Energetska obnova obiteljskih kuća od ožujka preko Fonda

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović najavio je u petak da će građani od ožujka moći tražiti poticaje za program energetske obnove obiteljskih kuća izravno od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

“Mijenjamo program energetske obnove obiteljskih kuća tako da građanima bude još pristupačniji i brži. Visoke naknade za elaborate su nepotrebne, poticaje će tražiti direktno u Fondu, pa će svi, neovisno o agilnosti svog grada ili općine, imati pristup sredstvima po istim, transparentnim kriterijima. Novca ima dovoljno, a građani će se moći prijavljivati već u ožujku”, izjavio je Zmajlović na konferenciji za novinare.

građevinski radovi primošten

Foto:Ivan Pancirov/PrimoštenPlus

Ministarstvo također radi na tome da se građanima s iznosom od 500 do 800 kuna sufinancira kupnja energetski učinkovitih kućanskih uređaja, razreda A+++. To se odnosi na perilice i sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjake i zamrzivače, a javni poziv bit će objavljen u svibnju.

energetska obnova

ecertifikat.eu

Za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Fond je ove godine osigurao 600 milijuna kuna, sufinanciramo projekte koji građanima omogućuju kvalitetnije stanovanje i manje račune, a našem gospodarstvu, obrtništvu i građevinskom sektoru posao i radna mjesta, poručio je Zmajlović koji vjeruje da će ove godine više od 10.000 obiteljskih kuća ući sustav energetske obnove.

Po riječima direktora Fonda Svena Müllera, pripremljeno je 36 javnih poziva i natječaja kroz koje će sufinancirati projekte sa 40 do 80 posto bespovratnih sredstava, a to se odnosi na sve razine – od općina, gradova i županija, preko poslovnog sektora do građana.

građevinski radovi primošten

Foto:Ivan Pancirov/PrimoštenPlus

Ove godine prvi put će biti objavljen natječaj za komercijalne zgrade, tako će se u energetsku obnovu moći uključiti hoteli, trgovački centri, skladišta, ugostiteljski objekti, poslovne zgrade i banke.

Bit će objavljen i natječaj za turistički sektor, posebno namijenjen vlasnicima hotela, kampova, apartmana i ugostiteljskih objekata, koji se također mogu uključiti u programe vezane za čistiji transport, npr. za nabavu električnih i hibridnih vozila te električnih bicikala.

Za poslovni sektor predviđeni su i programi sufinanciranja energetskih pregleda ili uvođenja sustava upravljanja energijom za mala, srednja i velika poduzeća.

Sufinancirat će se i mjere energetske učinkovitosti u proizvodnim pogonima, primjerice za zamjenu energenta, učinkovitiji elektromotorni pogon, učinkovitiju rasvjetu ili grijanje.

Javni poziv za električna i hibridna vozila, u okviru kojeg je prošle godine odobreno sufinanciranje za kupnju 440 vozila, ove će godine biti objavljen krajem veljače.

Procedura se neće mijenjati, kao niti iznosi subvencija za vozila od 30.000 do 70.000 kuna. Sufinancirat će se i treninzi eko vožnje za tvrtke i obrtnike, a od ove godine i za građane.

Posebni javni pozivi i natječaji predviđeni su za projekte zaštite okoliša koje provode organizacije civilnog društva, braniteljske zadruge i obiteljsko poljoprivredna gospodarstva, te za obrazovne i istraživačke aktivnosti.

Za jedinice lokalne samouprave i u ovoj godini je ponovno naglasak na uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, pa su već objavljeni javni pozivi za nabavu komunalne opreme, vozila i izgradnju reciklažnih dvorišta.

Sufinancirat će se projekti energetski učinkovitije javne rasvjete, obnovljivih izvora energije poput ugradnje solara na škole ili promjene sustava grijanja u vrtićima, te pregradnja vozila na plin ili struju ili nabava električnih i gradskih bicikala. (Hina)

Izvor:Dnevnik.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 23 siječnja, 2015 14:38