FORA PLUS – Crnokošuljaši

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 29 listopada, 2014 19:52

FORA PLUS – Crnokošuljaši

Kako je ovaj divni univerzalni i svenamjenski odjevni predmet pronašao put u naše ormare? Košulja je započela kao jedan drugi odjevni predmet i s vremenom mutirala u ono što poznajemo danas. Nastala je skraćivanjem tunike koja se nosila u početku kao donja odjeća. Nije se radila nikakva razlika između muške i ženke tunike posebice što se tiče siromašnijih slojeva.

Bogati su slojevi također odijevali tuniku, samo su one bile načinjene od finijih materijala i bogato ukrašene. S vremenom se tunika skraćuje i postaje košulja. Nosila se u raznim varijantama. Kao potpuno donja odjeća, pa su zatim jedno vrijeme široki rukavi provirivali iz proreza na gornjoj odjeći, da bi se naposlijetku nosila samostalno.

Jeste li se ikada zapitali koja je glavna razlika muške i ženske košulje? Pogledajte bolje. Primijetit ćete da se gumbi nalaze na suprotnim stranama. Razlog tome je u društvenom uređenju 17.stoljeća. Košulje se više nisu samo navlačile preko glave već su se počele kopčati na gumbiće.

Kako su bile vrlo skupe običan puk si ih nije mogao priuštiti i nosile su ih samo dame iz visokog društva. Zanimljivo je da bi jedan seljak morao raditi godinu dana kako bi mogao kupiti jednu takvu košulju. Dakle za bogate dame iz visokog društva je bilo sramota da se odijevaju same i to je za njih uvijek činila sluškinja. Kako je većina populacija desnoruka tako su i gumbići na ženskoj košulji postavljeni zrcalno kako bi omogučili sluškinjama lakše kopčanje.

Košulje su danas standardna odjeća u modnom repertoru svake žene. Čak i ako ste sportašice i uvijek u tenisicama posjedujete nekoliko komada. Iako se klasičnom košuljom primjerenom za sve situacije smatra ona bijela, zašto ne biste malo protresli stvari i pomaknuli granice. Njena polna supotnost crna košulje jednako je toliko elegantna i možda i još privlačnija posebice ako se poigrate sa prozirnošću tkanine.

Kako sve možete nositi crnu košulju, posebice u ove vruće dane? Kombinirajte je na zaigrane uzorke, ali izbjegavajte kombinaciju crne i pastelnih boja koja će izgledati grubo. Možda lepršave hlače sa zebra printom i prozirna crna uska košulja uz slamnati šešir. Ili pak cipele na punu petu, traper suknjica i lepršava crna košulje ugurana u suknju. Velike sunčane naočale i kožna torba sve je što vam je još potrebno. Iskoračite izvan uvriježenih granica, život je najzanimljiviji izvan sigurne zone.

Izvor: Zanosna.com

L.K.

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 29 listopada, 2014 19:52