Hrvatska je u prvom tjednu srpnja zabilježila 90 tisuća gostiju manje nego u istom razdoblju lani. Osim toga, bilježi se i 400.000 noćenja manje nego u istom razdoblju prošle godine.

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 13 srpnja, 2019 13:34

Hrvatska je u prvom tjednu srpnja zabilježila 90 tisuća gostiju manje nego u istom razdoblju lani. Osim toga, bilježi se i 400.000 noćenja manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Hrvatska je u prvom tjednu srpnja (od 1. do 8. srpnja) zabilježila 90.000 gostiju manje nego u istom razdoblju lani. Osim toga, bilježi se i 400.000 noćenja manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Pad dolaska gostiju zabilježen je u svim županijama, a najgore je u privatnom smještaju. Prema podacima kojima raspolaže Index, 12 je posto manje dolazaka i gotovo 20 posto manje noćenja s njemačkog tržišta, koje je inače Hrvatskoj najvažnije što se tiče turizma.

Prema tablici do koje su došli novinari Indexa, vidljivo je da je sezona još uvijek u plusu. No prvi tjedan srpnja bilježi značajan pad. Tako je lani u prvih sedam dana sedmog mjeseca u Hrvatsku stiglo 1.094.199 gostiju. Ove godine ih je stiglo 1.004.139.

Sezona za sada bilježi rast. No glavni dio sezone tek predstoji, a kako je pokazano, srpanj je počeo jako loše.

Zanimljivo je da se, piše index, prije nekoliko dana ministar turizma Gari Capelli hvalio rezultatima u prvih šest mjeseci.

“Prema podacima sustava eVisitor koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do kraja lipnja ostvareno 6,88 milijuna dolazaka (+6 posto) i 26,26 milijuna noćenja (+3 posto). Od toga su strani turisti ostvarili 5,85 milijuna dolazaka (+6 posto) i 22,93 milijuna noćenja (+3 posto), a poraste bilježe i domaći turisti u dolascima za 6 posto te u noćenjima za 4 posto”, stoji u priopćenju Ministarstva turizma.

Zato je osobito zanimljiva informacija s te konferencije, a koju Ministarstvo u svom priopćenju ne spominje, da se više neće objavljivati mjesečni rezultati dolazaka i noćenja eVisitor sustava. Drugim riječima, Ministarstvo više neće javno objavljivati podatke iz sustava eVisitor, a sad je jasno i zašto. Taj sustav omogućuje dnevni uvid u broj gostiju i statistike, a to sada neće biti moguće.

Cappelli je na konferenciji za medije najavio kako se više neće objavljivati mjesečni rezultati dolazaka i noćenja iz eVisitor sustava, nego tri put godišnje i to: početkom srpnja za prvih šest mjeseci, u rujnu s rezultatima glavne sezone te krajem godine kao završni izvještaj cijele turističke godine.

Na pitanje je li točno da neke destinacije u prvim danima srpnja bilježe minuse, Cappelli je na konferenciji rekao da je to moguće, pogotovo ako nisu ulagali u kvalitetu, ali je i dodao da neće sagledavati hrvatski turizam dan po dan ni po određenim datumima, nego na razini sedam i više mjeseci. S te strane, kazao je da će sljedeće zaokružene rezultate predstaviti tek počekom rujna, a onda još jednom krajem prosinca.

 

Izvor:Šibenik.in

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 13 srpnja, 2019 13:34