Industrijska je konoplja lijek za nezaposlenost

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 9 studenoga, 2014 20:26

Industrijska je konoplja lijek za nezaposlenost

Vijest iz Ministarstva zdravlja da će se izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga u nas konačno dekriminalizirati uzgoj industrijske konoplje, koje smo u bivšoj državi bili drugi najveći izvoznik u svijetu, oduševila je i našeg najvećeg proizvođača Josipa Plaveca iz OPG-a Herbioplus, piše Vecernji.hr

Prođe li novi zakon, to znači da se stabljika i lišće te biljke više neće morati zakapati ili zaorati iako imaju manje od 0,2 posto koncentracije psihoaktivne tvari THC-a od indijske konoplje. – Mogli smo koristiti manje od 10% biljke, samo sjeme, od čega se radi stotinjak proizvoda, dok se od ostataka radi njih 25.000, čak i 75.000 – ističe Josip Plavec, siguran da bi već u idućoj godini proizvodnja sa 650 hektara mogla skočiti na najmanje 1500 hektara, čime ćemo doći u prvih pet zemalja EU po proizvodnji, piše Večernji.

Bruto prihod po hektaru od tog čuda od biljke, iznimno zdrave za čovjeka i okoliš, iznosi 10-12 tisuća kuna. No ‘rehabilitaciju’ industrijske konoplje nužno će morati pratiti i inovacije i specijalizacija u preradi, odnosno investicije u pokretanju zelene, održive industrijske proizvodnje temeljene na konoplji koja je idealna i za biodizel, plin, pelete, biorazgradivu plastiku, čak i za odore za vojsku i policiju. Sve to, tvrdi Plavec, kreće od sirovine iz polja i, kad bi se dobro posložila ta priča, mogli bismo biti i primjer drugima. Potencijal industrijske konoplje samo treba prepoznati i iskoristiti ga.

– No ako je i ministar zdravlja Siniša Varga ovih dana uspio pobrkati industrijsku i indijsku konoplju, demantirajući legalizaciju prve, a misleći na marihuanu, jasno je koliko će još trebati dizati svijest o toj biljci u Hrvatskoj s kojom u 10 godina u primarnoj proizvodnji te popratnoj industriji možemo zaposliti sve nezaposlene – uvjeren je Josip Plavec.

Izvor: ŠibenikIn

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 9 studenoga, 2014 20:26