Vlada predlaže da gradovi sami odlučuju o radnom vremenu kafića

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 24 travnja, 2015 21:51

Vlada predlaže da gradovi sami odlučuju o radnom vremenu kafića

Nacrt prijedloga zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, kojim Vlada predlaže da gradovi sami odlučuju o radnom vremenu kafića i restorana, još nije u saborskoj proceduri, no HDZ-ova zastupnica i vodička gradonačelnica Branka Juričev Martinčev suzdržana je jer bi realizacija takvog zakona mogla izazvati nelojalnu konkurenciju ugostitelja. Oni koji su ulagali u zaštitu od buke, kao što su noćni ili disco klubovi, dobili su drugačije uvjete nego kafići pa mogu raditi dulje, kaže gradonačelnica

– Prijedlog još nisam vidjela, ali mi se na prvu čini da nije najbolje rješenje, osim ako nisu predviđene neke zone u kojima bi to ipak bilo moguće. Svi vlasnici noćnih klubova, barova ili disco klubova morali su uložiti novac u zaštitu od buke da bi dobili uvjete po kojima je njihovo radno vrijeme duže od kafića. Ovako bi dulje mogli raditi svi, a znamo da su zvučnici ljeti vani, tako da je buka neminovna. Može se dogoditi da jedan kafić uznemirava cijelo naselje ali, ponavljam, nisam vidjela što se točno predlaže pa ne mogu o detaljima – kazala nam je Juričev Martinčev.

I šibenskom gradonačelniku Željku Buriću na prvi pogled prijedlog zvuči odlično jer je krajnji cilj povećati prihode od turizma i ugostiteljstva, no smatra da je priča ipak puno kompleksnija.

– Šibenik se već nekoliko godina  nezaustavljivo turistički razvija, ali treba naći mjeru između zabave, opuštanja i odmora. To sigurno ne možemo postići budemo li ‘potezom pera’ promijenili zakon ne uvažavajući pri tom kakav ćemo efekt dobiti i na ljude koji trebaju san, ali i na turiste jer nisu svi došli k nama da bi se zabavljali noću. Uostalom, imamo ružnih iskustava kad ne kontroliramo buku tako da smo sve skupa trebali puno prije planirati i pripremati. Rekao bih da je ovo jedan ‘ad hoc’ nacrt zakona koji se opet predlaže bez suradnje s jedinicama lokalne samouprave – ocjenjuje Burić.

oliva x

Načelnik turističkog Primoštena Stipe Petrina mišljenja je da nacrt zakona ne donosi ništa novo jer su, kaže, i do sad gradovi i općine mogli sami donijeti odluku za radno vrijeme nekog ugostiteljskog objekta.

– Turističke zemlje koje su studiozno pristupile ovoj temi, to su odavno riješile i nigdje na svijetu nećete naći noćni život i zabavu u stambenim zonama. Ja osobno bih liberalizirao sve, nek’ se zabavlja tko god hoće i dokad god hoće, ali kako ćemo dozvoliti kafiću da radi cijelu noć, a da iznad njega spavaju ljudi, bilo da su oni turisti ili da ujutro idu na posao. Jesam za slobodu, ali gdje je tu sloboda onih koji žele svoj mir. Dakle, u prigodama kao što su Božić i Nova godina – da, a sve drugo su nepotrebne mudrolije Vlade – mišljenja je Petrina.

Šibenik In

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 24 travnja, 2015 21:51