Jedna od jačih, ako ne i najjača bura u desetljećima iza nas

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 23 veljače, 2019 10:23

Jedna od jačih, ako ne i najjača bura u desetljećima iza nas

Jedna od jačih, ako ne i najjača bura u desetljećima iza nas, udarila je sinoć i jutros na obalu, javlja Šibenik Meteo te navode kako su u Dalmaciji orkanski udari dosezali brzine preko 150km/h!

Prema posljednjim izvještajima, najjači udari bure su na području od Splita do Makrske i kreću se od 176 do 191km/h, a obzirom na te udare pristižu i brojne vijesti o srušenim stablima, potopljenim brodicama, razbacanim kontenjerima i rastrgnutim kioscima. U Makrskoj je bura čak otvorila jedan trgovački centar! Zabilježeni su i brojni požari u okolici Splita, kod Podgore i Nina.

Na našem području, prema mjerenjima AMP-ova, puše olujna, na udare i orkanska bura koja je još sinoć imale udare preko 170, a najjače od 200km/h, izmjerila je planinska postaja na Promini! Postaje na širem gradskom području. Šubićevac i Brodarica izmjerile su udare od 115, Jezera i Miljevci preko 100km/h!

U prekidu su brojne brodske, trajekne i katamaranske linije prema otocima.

U noći sa olujnim vjetrom nastupilo je izraženo zahlađenje pa je u rano jutro cijela županija osvanula u minusu koji su se kretali od -5 u zaleđu do 0 uz obalu, javlja Šibenik Meteo.

Nastavak dana donosi slične vremenske prilike pa će, uz niske temperature zraka od -3 do 3 i pretežno vedro vrijeme, puhati olujna, na udare i orkanske bura, zbog čega je na snazi crveni meteoalarm koji poziva da maksimalno izbjegavate otvorene prostore dok se vremenske (ne)prilike ne smire.

Da u dijelovima Dalmacije puše najjača bura desetljeća, izvještava i splitski portal Dalmacijadanas! U 3 sata iza ponoći bura je u Splitu na službenom DHMZ postaji na Marjanu dosegla orkanski prosjek od 33 m/s, a najjači udari su dosegnuli 170 km/h. Radi se službeno o najjačoj buri još od 14. studenog 2004. kada je za vrijeme ciklone Dorothy najjači udar bure iznosio 174,6 km/h (48,5 m/s). Kako prognostički modeli predviđaju daljnje jačanje bure, moguće je da će subota donijeti najjaču brzinu vjetra ikada izmjerenu u Splitu.

Nešto iza 4 sata u Splitu je zabilježen udar bure od 176 km/h (48,9 m/s) što je najveća poznata brzina vjetra uopće izmjerena u Splitu. Temperatura je pala na svega 0,8°C!

U istočnim splitskim predgrađima već su zabilježeni slučajevi padanja grana i stabala preko prometnica. U Podvelebitskom kanalu i na Masleničkom području bura je dosegla udare do 173 km/h. Bura orkanske udare ima na makarskom i dubrovačkom području gdje doseže udare od 152 km/h. Prema dojavi naših čitatelja, orkanska bura radi šteta kod na području Nina. Srušeni prometni znakovi, borovi i granje otežavaju promet. U Makarskoj su orkanski udari bure oštetili lm na tamošnjoj prodavaonici Konzuma.

Isti izvor navodi kako je u 4 sata u Splitu temperatura pala na 1°C, a uz prosjek vjetra od 110 km/h, osjet hladnoće je ekstremnih -10°C! Na Dinari (Velika Duvjakuša) temperatura je pala na -15°C, a osjet hladnoće pao je ispod -30°C. Slab snijeg tijekom noći padao je na Mosoru, pa čak i na Klisu.

 

Izvor:šibenik.in

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 23 veljače, 2019 10:23
Napišite komentar

Nema komentara

Još nema komentara!

Napišite komentar! Na ovom članku još uvijek nema komentara, ali vi možete biti prvi.

Napišite komentar
Pogledajte komentare

Napišite komentar

Email adresa neće biti objavljena
Obavezna polja su označena*