Kako obojati jaja prirodnim načinima bojanja.

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 4 travnja, 2015 17:20

Kako obojati jaja prirodnim načinima bojanja.

Kupovne boje najčešće su prepune štetnih kemikalija, a jednako lijepe pisanice mogu se dobiti i s prirodnim načinima bojanja. Obojana jaja lijepo će sjati ako ih nakon sušenja premažete komadićem slanine.

Evo kako bojati:

Smeđa jaja
U Hrvatskoj je popularan način bojanja jaja lukom. Jaja kuhana s ljuskama luka imat će lijepu smeđu boju, a kako će boja prodrijeti preko ljuske u bjelanjak, ona će biti i ukusnija. U litri vode prokuhajte ljuske luka (količina ovisi o željenom intenzitetu). Ne zaboravite ocat. Jaja u boji ostavite barem pola sata.

jaja uskrs primošten

Foto:Coolinarka.com

 

Žuta jaja
U 250 ml vode stavite žličicu šafrana, pričekajte da zakipi te ostavite 30-tak minuta da kuha na laganoj vatri. Na kraju dodajte malo octa. Pošto je pravi šafranskup, alternativno se za žutu boju mogu koristiti kurkuma, listovi kruške ili kamilica. U tom slučaju kurkumu/listove kruške/kamilicu kuhajte u pola litre vode.

Crvena jaja

Naribajte 2-3 korijena cikle te ih prokuhajte u litri vode. Ostavite da kuhaju na laganoj vatri najmanje 30 minuta.

Zelena jaja

Za zelena jaja najbolji je svježi špinat. Grubo ga nasjeckajte i istucite te prokuhajte kao i prethodne sastojke. Lijepa zelena boja može se dobiti i od listova mate čaja.

Narančasta jaja
Naribajte mrkve (5-6 komada) te ih prelijte s malo vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Potom prokuhajte u 250 ml vode i dobit ćete lijepu prirodnu narančastu boju.

Plava jaja
Nasjeckajte i istucite listove crvenog kupusa. Potom ih prokuhajte u pola litre vode i ostavite na laganoj vatri najmanje 30 minuta. Dodajte ocat i jaja.

Ljubičasta jaja
Ljubičasta boja je malo kompliciranija i skuplja, ali može se dobiti iz sušenih borovnica koje je potrebno prokuhati u 250 ml vode (što više borovnica to će boja biti intenzivnija).

Uzorci na jajima
Ako ne želite obojiti cijelo jaje, prethodno limunovim sokom po ljuski nacrtajte željene uzorke. Ostavite jaja da se osuše te ih uronite u boju.

pile

Izvor:Metro-portal.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 4 travnja, 2015 17:20