Kakvo nas vrijeme čeka do kraja tjedna

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 22 rujna, 2014 20:14

Kakvo nas vrijeme čeka do kraja tjedna

Već u prvim satima utorka ciklona će se sve više udaljavati od nas prema istoku što će nam donijeti stabilizaciju vremena, ali i zahlađenje. Posljednja rujanska ciklona očekuje nas u četvrtak, no po svemu sudeći bit će slaba i neće donijeti značajne oborine. Kraj tjedna, na radost mnogih, obilježit će sunce i umjereno zatopljenje

Ponedjeljak je zadnji dan ljeta i to kalendarskog. Jesenska ravnodnevnica, odnosno trenutak kada sunčeve zrake padaju okomito na ekvator, nastupa u utorak 23. rujna u 4 sata i 29 minuta. Upravo će nam tada jesen i kalendarski (astronomski) početi, a klimatološki je počela još 1. rujna. A zadnji dan kalendarskog ljeta vrijeme baš onako kakvo nas je pratilo njegov veći dio – uz dosta oblaka i povremenu kišu.

Aktualna ciklona stiže nam ravno sa sjevera i sa sobom donosi hladnu zračnu masu. Već u prvim satima utorka ciklona će se sve više udaljavati od nas prema istoku što će nam donijeti stabilizaciju vremena, ali i zahlađenje. Posljednja rujanska ciklona očekuje nas u četvrtak, no po svemu sudeći bit će slaba i neće donijeti značajne oborine. Kraj tjedna, na radost mnogih, obilježit će sunce i umjereno zatopljenje!

Foto-dana-rujan19

Vrlo promjenjivo vrijeme prevladavat će se tijekom ponedjeljka. Bit će umjereno do znatno oblačno uz povremena sunčana razdoblja. Ujutro je u dijelovima Dalmacije moguća sumaglica, na otvorenom moru i magla. Lokalno će biti kiše i pljuskova s grmljavinom, a moguće je jače nevrijeme praćeno tučom. U dijelovima Dalmacije ponegdje će se zadržati suho cijeloga dana ili uz neznatne količine oborina. Još u početku će puhati slabo jugo i jugozapadnjak. Već tijekom jutra na sjevernom Jadranu će zapuhati umjerena do jaka bura koja će se tijekom dana proširiti na cijelu obalu. Osobito će podno Velebita biti olujnih udara bure, ali su prolazno mogući i drugdje, čak i na moru! Jutro će biti relativno toplo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 13 do 17°C, uz obalu i na otocima od 17 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 21 do 26°C. Pad temperature će već ujutro zahvatiti sjeverni Jadran, te će se tijekom dana širiti i na Dalmaciju.

utorak će još u noći u Dalmaciji biti mjestimične kiše, ali će od jutra posvuda biti pretežno sunčano i suho. Ujutro će puhati umjerena do jaka bura i tramontana koja će ponegdje imati olujne udare. Vjetar će oslabiti u drugom dijelu dana. Osjetno hladnije! Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 6 do 12°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 17 do 22°C. Još hladnije bit će u noći na srijedu.

Foto-dana-rujan-10

Srijeda će biti pretežno vedra. Krajem dana na sjevernom Jadranu umjeren porast naoblake sa zapada. U noći će puhati slaba do umjerena bura, danju će prestati i okrenuti na slab jugozapadnjak. Navečer će zapuhati slabo jugo. Jutro će biti najhladnije u tjednu s minimalnim temperaturama u zaobalju od 5 do 10°C, uz obalu i na otocima od 11 do 17°C. Najviše dnevne temperature od 18 do 23°C.

U četvrtak će ponovno biti nešto promjenjivije vrijeme uz izmjene sunčanih i oblačnih razdoblja. Već u noći su na sjevernom Jadranu mogući slaba kiša ili pljuskovi, koji su od jutra mogući i drugdje. Kiša će biti lokalnog karaktera pa će ponegdje i izostati. Do večeri posvuda postupno razvedravanje. U početku će puhati slabo do umjereno jugo, na moru samo ponegdje i pojačano. U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu umjerena do pojačana bura, navečer će se proširiti i na Dalmaciju. Jutro će biti 4 do 6°C toplije u odnosu na srijedu, najviše dnevne temperature od 17 do 22°C, u Zagori ponegdje i malo svježije.

Foto-dana-kolovoz393

Pretežno sunčano ili vedro i posvuda suho bit će u petak. Puhat će umjerena, podno Velebita i jaka bura, slabit će prema kraju dana. Jutro će ponovno biti svježije s minimalnim temperaturama zraka u zaobalju od 8 do 12°C, uz obalu i na otocima od 12 do 17°C. Najviše dnevne temperature od 17 do 22°C.

Pretežno vedro bit će tijekom subote. Ujutro je u kotlinama zaobalja moguća magla. U noći će puhati slaba bura, danju slab zapadnjak i jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 6 do 11°C, uz obalu i na otocima od 11 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 19 do 24°C.

Stabilno će se zadržati i tijekom nedjelje. Bit će pretežno sunčano i suho, tek ponegdje uz malu naoblaku. Ujutro ponegdje u zaobalju magla. Ujutro tiho ili burin, danju slab jugozapadnjak. Toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 23 do 27°C.

Izvor: dalmacijanews.hr Rade Popadić

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 22 rujna, 2014 20:14