Kakvo nas vrijeme očekuje do sredine prosinca

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 7 prosinca, 2015 11:08

Kakvo nas vrijeme očekuje do sredine prosinca

Stabilno i natprosječno toplo bit će većeg djela tjedna, a tek od petka temperature će biti u manjem padu, osobito noćne vrijednosti

Kada u prosincu u Dalmaciji temperature mora dosežu 19°C, onda je to jasan pokazatelj je da hladnoća u dosadašnjem tijeku jeseni zakazala. Od početka aktualnog mjeseca prate nas stabilne vremenske prilike, a to znači da dominantan utjecaj na vrijeme na našem području ima polje visokog tlaka zraka, odnosno anticiklona. Kod višednevne anticiklone, kao u aktualnom slučaju, prati nas suho vrijeme ali moguća su dva gotovo oprečna vremenska scenarija; jedan su sunčani, a drugi je tmurni, magloviti. Zadnjih dana imali smo i sunca i niskih oblaka, a ponegdje se javljala i magla. Slično, ali postupno samo malo hladnije bit će i u novom tjednu.

U ponedjeljak će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Ujutro će u kotlinama Zagore mjestimice biti magle. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak koji popodne prema otvorenom moru Dalmacije može biti pojačan. Podno Velebita krajem dana umjerena i pojačana bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 11 do 17°C.

jedrilica primošten

Djelomično sunčano, povremeno uz promjenjivu naoblaku bit će tijekomutorka. Noću tiho ili slaba bura, danju će puhati slab do umjeren sjeverozapadnjak, podno Velebita umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 11 do 17°C.

Srijeda donosi pretežno sunčano vrijeme. Na sjevernom Jadranu će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka. Bura će jačati krajem dana, a navečer će podno Velebita biti vrlo jaka. U Dalmaciji u početku slab do umjeren sjeverozapadnjak, prema kraju dana slaba do umjerena bura. Jutarnje temperature bez veće promjene, najviše dnevne većinom od 13 do 18°C.

Četvrtak će biti pretežno sunčan, samo mjestimice uz umjerenu naoblaku. Ujutro će puhati umjerena bura, podno Velebita jaka do olujna, slabit će posvuda tijekom dana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 10 do 15°C.

Petak će biti pretežno sunčan. Puhat će slaba do umjerena bura, popodne i sjeverozapadnjak koji će biti jači popodne prema otvorenom moru Dalmacije. Jutro malo hladnije. Najviše dnevne temperature većinom od 9 do 14°C.

Subota će biti pretežno sunčana. Noću tiho ili slaba bura, danju slab vjetar promjenjiva smjera ili tiho. Jutro će biti prohladno, u zaobalju uz mraz. Najviše dnevne temperature od 8 do 13°C.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom nedjelje. U drugom dijelu dana moguć je postupan porast naoblake sa zapada. Jutro će biti hladno, u zaobalju uz mraz, danju temperature bez veće promjene u odnosu na subotu.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, dolazak zime moguć je u nadolazećem tjednu.

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 7 prosinca, 2015 11:08