Konoba “Torkul”

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 15 rujna, 2023 09:00

Konoba “Torkul”

 

 

Konoba “Torkul”, Crnica 1, 22202 Primošten
Vl. Tomislav Bonjolo

tel: +385 (0)22 570 670
gsm: +385 (0)98 33 75 15

 

Konoba “Torkul” posluje od 2001. godine i naslanja se na tradiciju i kulturu Primoštena i Dalmacije. Svojom dalmatinskom kuhinjom, ambijentom pa i samim imenom nastojimo probuditi duh bogate prošlosti Primoštena, i tako postati važnim dijelom ugostiteljske, pa i turističke ponude Primoštena i Dalmacije. Cijeli prostor odiše dahom prošlih vremena. Tako su u svojevrsnoj etnografskoj zbirci smješteni stari “torkul”, najstariji glazbeni instrument iz davne 1929., te brojni ferali, uporabni predmeti i tkani tapeti koji su se nekada koristili u kućanstvu. Konoba broji oko 166 sjedećih mjesta, od čega je 60 na vanjskoj taraci s pogledom na more, na vanjskoj taraci s pogledom na park 70 i u unutrašnjem dijelu 36 sjedećih mjesta.

Konoba “Torkul” nalazi se u centru Primoštena uz trg Don Ive Šarića , pred ulazom na poluotok. Crkva Sveti Rok koja se nalazi na trgu sagrađena je 1680. godine. Dio mjesta na kome se nalazi naša konoba naziva se Crnica koji je generacijama bio dom težaka. Iz tih starih vremena proteklih stoljeća vuku se i počeci tradicionalnih primoštenskih konoba. To su bila mjesta u kojima su naši preci nakon rada u polju provodili ono malo slobodnog vremena uz vino i slane srdele. Renoviranjem jedne takve kamene kuće nikla je i naša konoba za koju s pravom možemo reći da odiše rijetko autentičnim duhom prošlosti. Izgrađena je od kamena i drva u stilu prijašnjih vremena.

Uz zvuke dalmatinske glazbe nudimo bogat izbor dalmatinske kuhinje. Specijaliteti od ribe, školjki, mesa i vina našeg podneblja. Što se pak tiče jela i pića, na jelovniku se nađe za svačiji džep ponešto.  Ponuda mesnih jela je široka i kreće se od uvijek svježih mesnih specijaliteta (odrezaka, bifteka, stekova, jela s roštilja, janjetine, teletine … ispod peke) do morskih specijaliteta (više vrsta kvalitetne ribe, morskih rakova, te više vrsta školjaka). Specijalitet konobe su jela ispod peke a naročito “Hobotnica ispod peke”. Naglasak je na korištenju dnevno svježih namirnica i začina te zadržavanju originalnog “gušta” pojedinog  jela. Karakteristika naše kuhinje je inzistiranje na prirodnom, i autentičnom.

Naša konoba je izrađena od kamena i drva u stilu starih vremena. Taraca je prekrivena kamenim pločama i ispunjena stolovima izrađenim od punog drveta. Konoba Torkul je dobitnik više priznanja za hortikulturno najuređeniji štekat u općini Primošten koji dodjeljuje Turistička zajednica, a već niz godina uvrštena je među trideset najboljih konoba na jadranu.

 


Torkul1

 

torkul2

 

torkul3

 

torkul55

 

torkul4

 

Torkul-23

Torkul72

torkul77

Torkul92

Torkul63

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 15 rujna, 2023 09:00