Kroz tunel na Maru?

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 28 siječnja, 2019 13:11

Kroz tunel na Maru?

Izrada Gospinog svetišta, ističe primoštenski načelnik Stipe Petrina, bio je pun pogodak. Prošle godine Gospin spomenik posjetilo je preko 100 tisuća turista i hodočasnika. Podmorski tunel s brojnim atraktivnim sadržajima i to u srcu Primoštena trebao bi privući istu pozornost.

Protezao bi se od Nove rive preko cijele uvale Porat. Podmorski tunel gradio bi se najnovijim tehnologijama, spominje se pleksiglas, na ulazu i izlazu planirani se ugostiteljski objekti, dok bi duž tunela bili smješteni mali galerijski prostori. Investicija je teška 1,5 milijuna eura.

Inače u uvali Porat dugi niz godina planirana je izgradnja sportske lučice. Za taj projekt od 2007.godine Općina Primošten potrošila je već 2 milijuna kuna, a u njega su uključeni Sportsko ribolovno društvo ‘Lignja’ i Šibensko- kninska županija koja je svojedobno sa SD „Lignja” sklopila ugovor o koncesiji na rok od 15 godina. Radi se o zahtjevnom projektu koji u konačnici teži oko 25 milijuna kuna i bez EU fondova teško da bi ga općina ili koncesionar samo kroz povećanu cijenu vezova mogli dovršiti.

Buduća sportska lučica trebala bi obuhvatiti površinu od 5.447 metara četvornih kopnenog dijela te 14.546 metara četvornih morskog dijela, što ukupno iznosi 19.993 kvadrata. SD ‘Lignja’ uz financijsku pomoć Općine Primošten izradilo je i ambiciozni projekt uređenja te sportske lučice, studiju gospodarske opravdanosti i studiju zaštite okoliša, a kako je planirano lučica bi trebala biti izgrađena do 2028. godine.

Primošten bi tako dobio atraktivan sadržaj, a prema Prostornom planu Općine Primošten izgradila bi se obalna linija, šetnice (lungo mare) s dva pješačka mosta, te gatovi i lukobrana za ukupno 200 vezova. Planirana je izgradnja objekta za servisne i ugostiteljske sadržaje, te komunalno uređenje prostora. U ove silne sadržaje trebao bi se uklopiti i pješački podmorski tunel koji će očito biti izgrađen prvi.

Izvor : Sibenski.slobodnadalmacija.hr

Foto : Ilustracija PrimostenPlus

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 28 siječnja, 2019 13:11