Liars, Frankie Cosmos i Trobecove krušne peći na SuperUhu!

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 20 travnja, 2017 15:40

Liars, Frankie Cosmos i Trobecove krušne peći na SuperUhu!

SuperUho Festival još nije objavio niti polovicu gostujućih imena, a njihov popis je već sad impresivan: Billy Bragg, Buzzcocks, Conor Oberst, Gracin, Jessy Lanza, Sara Renar i Shellac. Od danas su tom popisu pridodana dva američka i jedno hrvatsko glazbeno ime.

 

Liars su tijekom svojih 17 godina postojanja u 3 navrata gostovali u Hrvatskoj, svaki put promovirajući aktualni album, a njihov posljednji nastup ostat će zapamćen kao jedan od vrhunaca, i za mnoge najvećih iznenađenja, prvog Terraneo festivala. Odsviravši presjek karijere prilično su vjerno demonstrirali vlastitu transformaciju od velikih nada njujorške dance punk scene s početka stoljeća, do glasne i nerijetko bučne plesne elektronike koja njihovim zvukom dominira zadnjih desetak godina.

 

Liars nam se tako vraćaju nakon šest dugih godina tokom kojih su objavili još dva sjajna albuma “WIXIW” i “Mess”, te počeli iskazivati sve veći komercijalni potencijal, uslijed čega su postali traženom robom na sve brojnijim europskim festivalima. Kao i prethodnici i ovi su albumi objavljeni za jednu od najdugovječnijih nezavisnih britanskih diskografskih kuća Mute Records, na kojoj su karijeru započeli Depeche Mode, a koja je desetljećima bila dom velikanima poput Nicka Cavea ili New Order. Početkom godine Liars su pustili niz kratkih videozapisa koji su zajedno tvorili riječ THEM nakon čega su krenule špekulacije o još jednom albumu koji bi tijekom 2017. trebao izaći na Muteu.

Kako god bilo jedino je sigurno da nam se Liars napokon vraćaju i da će Primošten protresti svojim razornim plesnim nastupom kakav se teško zaboravlja.

Premda su joj tek 22 godine, Greta Simone Kline počela je svoje prve pjesme objavljivati još 2010. pod pseudonimom Ingrid Superstar. Bile su to lo-fi minijature koje su svoj put do publike pronalazile putem istoimenog profila na Bandcampu. Krajem 2011. mijenja ime u Frankie Comos ali nastavlja s praksom intenzivnog snimanja u kućnoj radionosti i objavljivanja putem Bandcampa, pa je tako u idućih dvije godine svoj put do sve brojnijeg slušateljstva našlo čak 15 različitih izdanja.

Jasno da takva hiperprodukcija iza koje je stajao neupitan dar nije mogla proći nezapaženo pa njen prvi album objavljen u fizičkom obliku a nazvan “Zentropy” nailazi na iznimno topao prijem kod kritike, pri čemu u hvalospjevima prednjače AllMusic i sveprisutni Pitchfork. Šarmante glazbene pop minijature sada već tipične za Frankie Cosmos ovoga su puta ipak daleko ozbiljnije snimljene, a uz Gretu i njenu gitaru zvuk upotpunjavaju bubnjevi za kojima sjedi njen dečko, inače i autor samog imena Frankie Cosoms, Aaron Maine, u glazbenom svijetu sve poznatiji po vlastitom projektu Porches u kojem Greta svira bas gitaru.

Željno iščekivani nasljednik, odnosno drugi njen “pravi” album prigodno nazvan “Next Thing”, objavljen je 2016. godine za Bayonet Records. Bez obzira na još bolju produkciju i bogatije aranžmane, Gretina spontanost i šarm i dalje izbijaju iz svake sekunde ovog albuma, a sada već gotovo dvominutne skladbe imaju tu sposobnost da vas uvuku svoju priču, zavuku vam se pod kožu i drže vas još dugo nakon što su odslušane. Nakon svih mogućih epiteta koje je ovim izdanjem pobrala, bilo je jasno da je došlo vrijeme da Greta napravi idući veliki korak u vidu prve europske turneje u sklopu koje je prošle jeseni posjetila i Zagreb, izazvavši neskriveno oduševljenje iznenađujuće brojne publike, kako iznimno uvjerljivom izvedbom, tako i svojom skromnošću i neposrednošću. A da je uistinu teško ostati imun na izniman dar i šarm Frankie Cosmos potvrdili su prije tjedan dana i vodeći ljudi Sub Popa svojom objavom da je Frankie Cosmos potpisala ugovor s ovom kultnom etiketom iz Seattlea za koju će uskoro objaviti i novi album.

Osnovani davne 1981. Trobecove Krušne Peći svojim avangardnim post punk zvukom predstavljaju jedine preživjele predstavnike zagrebačkog odgovora no waveu i uistinu rijetki danas aktivan bend iz navedenog razdoblja. Kafkijanski svemir njihovih pjesama savršeno je odražavao stanje uma nacije osamdesetih, a trideset godina kasnije on je i dalje primjenjiv na ovdašnji metastazirani društveni ustroj. Isto je, a nije isto.

Nakon uspješnog albuma “S mukom žvaču trubadurov vrat” ovaj je kultni zagrebački bend početkom godine objavio novo vinilno izdanje “Ether”. Za razliku od prethodnog izdanja na kojem su se nalazile skoro zaboravljene snimke iz 1985., novi album snimljen uživo u Kocki sadrži prvenstveno novi materijal. Vinilno izdanje dolazi uz psihodelične ilustracije gitarista Ivana Vinskog koje savršeno prate klaustrofobičnu atmosferu Trobeca. Teško da će se pronaći bolji soundtrack za postapokaliptično okruženje koje u neposrednoj blizini SuperUha tvori nekadašnji elitni hotel Jadrana.

Četvrto će se  izdanje SuperUho Festivala ponovo održati u istom intimnom prostoru nekadašnjeg hotela Marina Lučica na južnom ulazu u prekrasni Primošten, prostoru koji se nalazi na svega par desetaka metara od jedne od najljepših plaža na Jadranu.  Kao i do sada na svim će ključnim lokacijama biti dostupan besplatan wi-fi zahvaljujući Iskonu, koji ostaje vjeran partner i generalni sponzor SuperUha. Središnji dio festivalskog prostora i ove će godine postati Iskonova zona opuštanja, koja će tako u spoju s festivalskom plažom ponovo biti sastavnim dijelom i omiljenim okupljalištem festivalskih gostiju, kako tijekom dana, tako i navečer u pauzama između nastupa izvođača.

Marina Lučica Primošten 

 Ulaznice po cijeni od 250 kuna mogu se kupiti do 18.6., a do istog će se datuma moći kupiti i kamperske ulaznice po cijeni od 120 kuna. Komplet koji omogućava posjetu svim zbivanjima u sklopu festivala te petodnevno kampiranje na prekrasnoj lokaciji košta 370 kuna te predstavlja najizazovnije glazbeno ljetovanje na Jadranu. Ulaznice se mogu kupiti na sljedećim pretprodajnim mjestima:

 

Turistička agencija Laguna (Tepli bok 25), Primošten

CD Shop Butiga (Jurja Šižgorića 2), Šibenik

Caffe bar Basket (Domovinskog rata 42), Split

Dallas Music Shop (Splitska 2), Rijeka
Dirty Old Shop (Tratinska 18), Zagreb
Rockmark (Berislavićeva 13), Zagreb

Ulaznice je moguće kupiti i putem internet servisa Dirty Old Shopa i Rockmarka

 

Nakon isteka razdoblja prodaje ovog paketa cijene ulaznica će biti sljedeće:
250 kuna (do 18.6.)

290 kuna (do 7.8.)
320 kuna (na ulazu)

 

Cijene kamperskih ulaznica će biti sljedeće:
120 kuna (do 18.6.)

150 kuna (do 9.8.)

Veselimo se vašem dolasku na SuperUho,  jedinstveni glazbeni butik na Jadranu.

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 20 travnja, 2017 15:40