Što vam vaše lice govori o zdravlju

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 6 veljače, 2017 07:07

Što vam vaše lice govori o zdravlju


Kao što su oči ogledalo duše, tako je i lice karta zdravlja.Osim emocija, različiti dijelovi lica otkrivaju stanje vašeg zdravlja. Novi madež, promjena tena, nove linije promjene su na koje treba obratiti pozornost.

Donosimo vam 8 promjena lica koje upućuju na neki zdravstveni nedostatak.

  1. Žutilo kože i očiju

Ako primjetite žutu boju oko područja očiju te na bjeloočnicama, znak je da bolujete od žutice. Bolest jetre gdje njezine stanice ne izlučuju bilirubin onom brzinom kojom se on stvara. Uz žutilo kože i očiju, ostali simptomi žutice su umor, glavobolja, groznica, povraćanje, svrbež kože te nagli gubitak težine. Osim žutice, bolesti jetre na koje upućuje žuta koža, mogu biti hepatitis ili ciroza.

 

  1. Osip u obliku leptira

Ako se osip proteže preko nosa na oba odraza u obliku leptira i izgleda poput opekline, riječ je o lupusu. Poremećaju imunološkog sustava koji utječe na kožu, zglobove, pluća, krv,srce i bubrege. Uz osip, javljaju se i drugi simptomi, poput umora, bol u zglobovima, otekline, bol u prsima te česte glavobolje.lice portrait

3. Pretjerana dlakavost

Neželjene dlake duž linije čeljusti, brade i gornje usne, neugodan je problem za svaku ženu. Još se naziva hirzutizam. Javlja se usred povećanja muških hormona, a uzrokuju ga policistični jajnici. Često se javlja kod žena nakon menopauze kada hormoni nisu u ravnoteži.

 

  1. Blijeda koža

Pretjerano blijeda i beživotna boja lica, znak su nedostatka željeza u organizmu. Što upućuje na anemiju. U težim slučajevima, mijenja se boja unutar usana i desnih. Simptomi anemije uz bljedilo su umor, glavobolja, hladne ruke i noge te povećana lomljivost noktiju.

 

  1. Suhe i ispucale usne

Do suhe kože dovodi dehidracija, odnosno niska razina vode u tijelu. Osim ispucale kože, dehidracija dovodi do razvitka akni, prištića i psorijaze. Dovoljno je hidratizirati kožu s većim unosom vode.

Portrait--Marija---Luigi
6. Pukotine na krajevima usana

Taj problem često je vezan uz nedostatak vitamina B, što ujedno može dovesti do čireva na usnama, crvenilo kože i upalu sluznice. Za liječenje pukotina unosite hranu bogatu vitaminom B, poput lososa, peradi, jaja, blitve, kikirikija, graha i mahunarki.

Ako primjetite neku od ovih  promjena na vašem licu poslužite se ovim savjetima, a ukoliko se stanje ne mijenja, obavezno posjetite svog liječnika ili ljekarnika.

 

Foto:Luigi Shkreli ©

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 6 veljače, 2017 07:07