Na Jadranu bura, na kopnu mraz, ali napokon i nešto sunca. Za vikend promjena!

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 8 prosinca, 2014 11:52

Na Jadranu bura, na kopnu mraz, ali napokon i nešto sunca. Za vikend promjena!

Mnogi dijelovi unutrašnjosti već danima nisu vidjeli sunce. Primjerice, u zapadnim krajevima sunca nije bilo već petnaestak dana, a skoro svakodnevno bilo je i kiše ili rosulje. Na Jadranu su prošli tjedan obilježili obilni pljuskovi koji su uzrokovali poplave. U novom tjednu dolazi do razvedravanja i smirivanja vremena. Na Jadranu već od danas, a u unutrašnjosti zemlje sunce stiže sredinom tjedna. Utorak će biti obilježen jakom i olujnom burom na Jadranu koja će uzrokovati i prometna ograničenja, ali i jači osjećaj hladnoće. U zaleđu i cijeloj unutrašnjosti ovaj tjedan donijet će i jutarnji mraz. Krajem tjedna ciklus kreće ispočetka. Jačanje južnih vjetrova, zatopljenje, porast naoblake, a za vikend i mjestimične oborine koje će donijeti ciklona Glorija.

JADRAN:

Ponedjeljak donosi pretežno sunčano, ponegdje i vedro vrijeme. Još samo rano ujutro na otvorenom moru Dalmacije može biti slabih pljuskova. Puhat će umjerena bura koja će podno Velebita biti jaka do olujna. Navečer će bura biti u jačanju. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 6, uz obalu i na otocima od 7 do 12°C. Najviše dnevne temperature zraka većinom od 11 do 15°C, u zaobalju i podno Velebita i malo niže.

panorama primoštena

Foto:Luigi Shkreli/PrimoštenPlus

U utorak u većini predjela pretežno sunčano, ponegdje i vedro. U podvelebitskom kanalu uz promjenjivu naoblaku može biti zanemarivih oborina. Puhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna bura s orkanskim udarima. Hladnije! Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 4°C, uz obalu i na otocima od 5 do 10°C. Najviše dnevne temperature u zaobalju i podno Velebita od 6 do 9°C, uz obalu i na otocima od 9 do 14°C.

Pretežno sunčano ili vedro bit će tijekom srijede. Ujutro će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima. Bura će u drugom dijelu dana sve više slabiti, osobito u Dalmaciji. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 3°C, uz obalu i na otocima od 4 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 7°C ponegdje u zaobalju do 13°C na jugu Dalmacije.

Pretežno sunčano ili vedro vrijeme nastavit će se tijekom četvrtka. Noću će puhati slaba, rijetko gdje umjerena bura. Danju će zapuhati slab vjetar zapadnih smjerova, navečer ponovno slaba bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 2°C, uz obalu i na otocima od 3 do 9°C. Najviše dnevne temperature od 7°C ponegdje u zaobalju do 13°C na jugu Dalmacije.

U petak će biti pretežno sunčano. Navečer na sjevernom Jadranu postupno naoblačenje. U noći će biti tiho ili uz slabu buru, danju će vjetar okretati na slabo jugo koje će navečer na sjevernom Jadranu jačati. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 2°C, uz obalu i na otocima od 3 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 8°C ponegdje u zaobalju do 14°C na jugu Dalmacije.

U subotu će početi utjecaj nove ciklone sa zapada. Zbog toga će biti više oblaka u odnosu na prethodne dane, iako će i dalje biti sunčanih razdoblja, osobito u Dalmaciji. Povremeno će padati kiša, u Dalmaciji većinom slaba, na sjevernom Jadranu češća, u dijelovima Istre može biti i obilnija. Puhat će umjereno do jako jugo. Jutarnje temperature zraka 2 do 5°C više u odnosu na petak, najviše dnevne temperature od 8 do 15°C.

Umjereno do znatno oblačno bit će tijekom nedjelje. Povremeno će padati kiša koja će češća i obilnija biti na sjevernom Jadranu, nego u Dalmaciji. Puhat će umjeren do jako jugo, na moru s olujnim udarima. Jutro osjetno toplije u odnosu na prethodne dane, najviše dnevne temperature većinom od 9°C ponegdje u zaobalju do 16°C u Dalmaciji.

oblačno vrijeme

Foto:Luigi Shkreli/PrimoštenPlus

KOPNO:

Tmurno i mokro vrijeme moglo bi se zadržati i u ponedjeljak. Puno oblaka, prohladno i vlažno, Postoji mogućnost za slabu povremenu slabu kišu, a u gorju će biti i slabog snijega, možda koji centimetar. U drugom dijelu dana oborine će potpuno prestati, a sa zapada bi se moglo početi i djelomično razvedravati. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar uz cjelodnevnu temperaturu između 3 i 7 Celzijevih stupnjeva, navečer i malo hladnije.

U utorak još uvijek dosta oblaka, a bit će i hladno i vjetrovito. Još povremeno može biti malo oborina u obliku kiše ili slabe susnježice, a u gorju slabog snijega. Oborina će biti malo, ali u gorju ipak može pasti koji centimetar snijega. Puhat će jak sjeverac i sjeveroistočnjak i bit će prohladno. Jutarnja temperatura od -1 do 3°C, a najviša dnevna od 0 do 5°C, ali će se zbog sjeverca činiti hladnije.

Zatim se čini da će sredinom tjedna, u srijedu, konačno biti stabilnije. Vjerojatno će biti jutarnjeg mraza, a i danju će biti prohladno. Ono što je bitno, napokon će dan u zapadnim krajevima proći sasvim suho, a čini se i da ćemo nakon dugo vremena  vidjeti sunce. Na istoku i u Lici još uvijek oblačnije, mjestimice s malo susnježice ili slabog snijega, osobito u prvom dijelu dana. Vjetar će oslabjeti. Jutarnja temperatura mogla bi pasti na -2°C, u gorju i na -5°C, a najviša dnevna neće ići puno iznad nule – u većini mjesta od 0 do 5°C.

I u četvrtak očekujemo jutarnji mraz, a tijekom dana će se izmjenjivati oblaci sa sunčanim razdobljima. Ujutro je moguća magla. Vjetar će biti sasvim slab. Jutarnja temperatura oko -2°C, ako noć bude potpuno vedra možda čak i malo niža, osobito u gorskim kotlinama. Najviša dnevna temperatura od 1 do 5 Celzijevih stupnjeva.

Slično vrijeme očekuje se i u petak. Zdravo, hladno i suho, a vjerojatno će biti i sunčanih razdoblja. Ujutro je moguća magla koja se mjestimice može i dulje zadržati. Vjetar slab južnih smjerova. Jutarnja temperatura zraka od -4 do 0°C, u gorskim kotlinama ponegdje i niža, a najviša dnevna i dalje većinom od 0 do 5 Celzijevih stupnjeva.

Nova promjena vremena moguća je za vikend. Iako odmah treba naglasiti da ova prognoza za vikend nije sasvim sigurna jer u trenutku izrade prognoze još nije sigurno jer će razvoj vremena jako ovisiti o smještaju ciklone s vlažnim zrakom i njenom povlačenju hladnog zraka sa sjevera i istovremeno hoće li biti dovoljno vlage, tj. oborina. Čini se da u subotu još uvijek možemo računati na suho vrijeme, ali i južinu uz umjeren i pojačan jugozapadni vjetar. Jutro će još biti prohladno, ali danju će osjetno zatopliti. Više oblaka u Gorskom kotaru, ponegdje uz malo kiše.

U nedjelju posvuda sve oblačnije, a kiša će se širiti na središnju, do kraja dana i istočnu Hrvatsku. Još uvijek toplo uz temperaturu cijeli dan od 3 do 11°C. U noći na ponedjeljak bi postupno zahladilo. Ako se poklope zahlađenje i vlaga moglo bi biti oborina na granici kiše i snijega, ali nije još sigurno. Vjerojatnije je da i dalje nema zimskih uvjeta.

Izvor:Dalmacijanews.hr/Kristijan Božarov

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 8 prosinca, 2014 11:52