Na peškariji se dobro spava

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 12 kolovoza, 2015 17:25

Na peškariji se dobro spava

Jutros smo oko 8:30 kraj peškarije zatekli uspavanog turista. Iako je puno ljudi preskakalo preko njega za doći do ribe, nije se dao omesti. Da li je u Primoštenu dozvoljeno spavanje na ulici neznamo ali evo kako je u Šibeniku i Makarskoj?

Turistička sezona u punom je jeku, sve je više mladih na ulicama Šibenika, bliži se i SuperUho festival, pa se sve češće može vidjeti mlade ljude kako noće na javnim gradskim površinama, parkovima i plažama.

Međutim, za razliku od Makarske, gdje biste za to mogli dobiti novčanu kaznu i do tisuću kuna, u Šibeniku ćete proći ‘lišo’, možda tek uz upozorenje policije. Grad Šibenik nema u svom komunalnom redu kaznu za spavanje na javnim provršinama.

Pospanko 3

SAMO UPOZORENJE

– Ne sjećam se da smo ikad imali nekih težih slučajeva vezanih uz tu temu. Doduše, mi iz komunalnog redarstva niti nemamo ovlasti legitimirati one koje nađemo u nekom prekršaju, nego na teren možemo izaći samo s polcijom. Koliko se sjećam, osim s nekoliko skitnica i alkoholičara, nismo imali drugih problema. Ali znam da, primjerice, na plaži Rezalište dosta mladih spava preko noći, pa kad ih uhvatimo, upozorimo ih da to ne smiju raditi- kaže Miro Lucić, pročelnik Odjela za komunalne djelatnosti Grada Šibenika.

Isto nam kaže i Marica Kosor, glasnogovrnica PU šibensko- kninske.

– U posljednjih nekoliko godina na našem području nismo zatekli osobe koje su učestalo spavale na javnim mjestima. Međutim, ukoliko se uoči osoba da spava na javnom mjestima kao što su parkovi, plaže i slično, u tom slučaju osobi se utvrdi identitet, upozori je se, a ukoliko slučajno narušava javni red i mir u tom slučaju policija prema njoj postupa po zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira- kaže Marica Kosor.

Pojednostavljeno, možete spavati vani, kad vas policajac probudi i upozori, nemojte raditi probleme i sve će proći bez kazne.

Ipak, ima i drugih kriterija.

– Ako policija zatekne osobe, koje se s obzirom na način života odaju skitnji, a pod čim podrazumijevamo učestalo mijenjanje mjesta boravišta bez određenog cilja i bez osiguranih sredstava za život, u tom slučaju ima osnove za podnošenje prekršajne prijave po članku 11 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a razlog za inkriminaciju je opasnost da takva osoba stječe sredstva za život na nedopušten način, baveći se prosjačenjem i drugim kažnjivim radnjama- kaže Marica Kosor.

Pospanko 2

SKITNICE I ALKOHOLIČARI

Nadalje, ukoliko se na javnim površinama, najčešće parkovima, pločnicima i napuštenim objektima, zatiču osobe koje zbog materijalne situacije i bolesti, najčešće alkoholizma, nisu u stanju skrbiti o sebi, u tom slučaju se obavještavaju nadležne institucije, konkretno Centar za socijalnu skrb, koji je nadležan za zbrinjavanje tih osoba.

Sve u svemu, Šibenik je relativno ‘friendly’ za spavače na plažama i parkovima, možda vas probude komunalni redari ili policajci, ali vas barem neće, kao u Makarskoj, opaliti po džepu.

Izvor:Šibenski portal

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 12 kolovoza, 2015 17:25