NAJAVA: Primoštenske užance 2014

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 29 travnja, 2014 18:22

NAJAVA: Primoštenske užance 2014

 

Poziv:

Dragi sumještani!

Prema redosljedu održavanja Užanci, nakon 2002 godine ponovo je doša red na Podgreben.

Svi mi imamo svoje obveze, probleme, svi smo manje više i u lipin godinan, i stišće nas i zdravlje i nije nas više  nika volja bilo šta raditi „šta ne triba“.

Ali,  udružimo se, i zajedničkin snagan pokažimo  da imamo još barem tekice volje za užance (običaje), a sve  u svrhu …. da se ne zaboravi….  . Da se ne zaboravi šta smo radili godinan, a  čemu se sada mlađi naraštaji smiju, šta smo se i kako smo se igrali kad smo bili mali: šćokavice, končiće, trkaljali kolo, gađali iz praćke,  na konop, hlencavicu, muru,  kao smo pravili lopte- krpenjače za graničare, kako smo  pivali…. kako smo i šta radili….u rukan, oko kuće, u vrtlu…i u polju…. bolje reći kamenu.

Ko više ima ovce, tovare, mazge, ili kokoše. Morati će mlađi hoditi u zoo da vidu sve te  beštije,  koje smo imali, koje su nas  i  kojima smo  se hranili.  Molimo vas da se u pokušamo okupiti u što većem broju,  obavijestimo svoje koji su odselili,  da nas podržu. Udružimo svoje  ideje, svoje ruke ,  ……….. da se ne zaboravi. 

 

Izvještaj:

 

Dana 21.04.2014 godine Gospodnje, usprkos kišici, kiši i kišurini, na sveopće zadovoljstvo okupljenog pogrebljanskog puka , njih 63, šta  stalnog, vikendaša, zetova, nevjeta i….usplili smo sklepati nikoliko zadanih zadataka…..dok nas kiša nije prisilia uvući se u – smještaj visoke kategorije- garažu posebno uređenu za te prilike(zahvaljujemo vlasniku), kako bi odmorili i dušu i tilo i malo prizalogajili.

Bilo nas je od svih uzrasta od 8 mjeseci do 80 godin. Straiji su pokazivali kako se nešto „radilo“ a mlađi su to objeručke privatili i navalili. Posebno su ih se svidili končići, pračke i obruči. Ko želi znati ča je to neka dođe u Podgreben na slijedeći susret ususret Užancan pa ćemo ga naučiti. A i pivanje po starinsku,  išlo je od mlađe generacije,  sve u šesnajest.

Obavljeno: šćokavica, končići, trkaljanje kola, gađanje iz praćke, mura, krpenjače, malo se pivalo malo plele čarape.

Sve ostalo drugom prilikom čim se vrime stabilizira.

Lore

Fotogalerija:

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 29 travnja, 2014 18:22