Navijači Slavije i Hajduka zajednički utrčali u teren i počeli slaviti – bijeli izgubili 2:0

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 7 rujna, 2014 11:27

Navijači Slavije i Hajduka zajednički utrčali u teren i počeli slaviti – bijeli izgubili 2:0

Prag. Stadion Slavije, Eden Arena. Gledatelja oko 5823 (broje brojači). Sudac Petr Ardeleanu (Češka). Prijateljska međunarodna nogometna utakmica, u prvom dijelu trajala je 50 minuta, u ime proslave 50. obljetnice domaćih navijača. Pa se drugi dio opet odbrojavao od 46. minute, prekinut u 74.minuti zbog ulaska navijača na igralište.

Strijelci: 1:0 Boudjemaa (45+5), 2:0 Zmrhal (64)

Slavia (Prag, Češka) (4 – 2 – 3 – 1): Rakovan – Dostal, Dobrotka, Kodr, Fialka – Hruby, Gecov – Prošek, Boudjemaa, Petr – Diop. Još su igrali u nastavku Zmrhal, Bejbl, Mysliveček, Fotr i Pitak.

Hajduk (4 – 3 – 3): Stipica – Mikanović (od 15. Bašić), Maloča, Milović, Jozinović – Mezga, Anđelković (od 51. A. Milić), Bradarić – Maglica (od 54. Bencun), Milevski (od 51. Caktaš), Gotal.

Feštu u Pragu, igru Slavije i Hajduka “začinili” su navijači na svoj način, ušli su u veselju u 74. minuti i izazvali prekid utakmice. Iz gušta, iz ćeifa, najprije navijači Hajduka sa svoje strane, a onda su im se spremno pridružili i domaći navijači. Odjednom dvije-tri tisuće u šetnji travnjakom.

– Zašto ste pokvarili ovu utakmicu?! – zavapio je spiker na hrvatskom jeziku.

No, nije inzistirao, a i nije bilo problema, bila je to mirna invazija igrališta, opće bratimljenje navijača na centru, grljenje, mijenjali su i oni majice, međusobno se pozdravljali, ovo je bila baš – njihova fešta. Navijača Slavije i Hajduka. I obratno. Zajedno su pjevali: “Jebeš Spartu, jebeš Dinamo!”

Pa su se nogometaši povukli u svlačionice 15 minuta prije vremena.

A navijači na centru, zagrljeni, slikaju “selfieje” i guštaju.

Tako je završila prije vremena svečarska utakmica, 2:0 je bilo za Slaviju…

Počelo je darovima na centru, razmjenom poklona, slika… Počasni udarac izvela je veleposlanica Hrvatske, gospođa Ines Troha Brdar. Dres Hajduka za uspomenu dobio je na centru Jiri Jeslinek, prvotimac “bijelih” iz sezone 90/91, Čeh koji je prije toga u karijeri nosio i dres praške Slavije.

Čudni su ti nogometni putevi, uz slavlje Hajduka i mobilizaciju Torcide bio je primjerice prisutan i mladi splitski nogometaš Nediljko Kovačević koji je lani igrao za Dugopolje, a sad je profi-igrač češkog prvoligaša Jabloneca.
Gotovo dvije tisuće torcidaša udaralo je ritam proslave i svečarske utakmice njihovih prijatelja, domaće udruge slavista, “Odbor Pratel”.

Torcida je do stadiona došla pod pratnjom policije iz pravca centra Praga, ali pjevajući, šetnjom, dok ih je pratio aplauz okolnih znatiželjnih promatrača, prolaznika. Bilo je i baklji, bakljade, ali u svečarskoj prigodi to je bio divan dekor, a ne razlog da se publika upozorava. Baklje s obje strane, nikome nije smetalo.

Prvi dio trajao je 50 minuta, u čast obljetnice domaćih navijača i taman se u 50. zgodio vodeći pogodak domaćih, šut a la Sušić, u suprotne rašlje, pogodio je Boudjemaa. A kuriozitet je da je drugi pomoćni bila – sutkinja, Lucija Ratajova.

Hajduku neugoda jest ozljeda Dina Mikanovića, uhvatio se za nogu i već nakon desetak minuta morao je napustiti igru.

U poluvremenu su s razglasa pustili Hajdukove navijačke pjesme, “Zauvik ćeš ostat nebo iznad mene…”

U nastavku Stipica nesavladiv u čak tri prigode, branio je fantastično šuteve izbliza, pa od zamjena zanimljivo je da se Antonio Milić vratio ulozi u veznom redu.

Na 2:0 povisio je Zmrhal kad je balun “zdrmal”, volejem, malo iskosa s lijeve strane, s 12 metara. Hajduk je igrao dopadljivo u polju, ali bezopasno.

I onda – invazija terena. Navijača. Mirnodopska. Igrajte dok ne poželimo slikati se i grliti, pjevati na centru! Jebeš Spartu, jebeš Dinamo! Bilo je to u 74. minuti… Uz aplauz jedni drugima.

Iz Praga: Slaven ALFiREVIĆ

Foto: Leonard Shkreli

Izvor teksta: slobodnadalmacija.hr

Slavija - Hajduk_4 Slavija - Hajduk_3 Slavija - Hajduk_1 Slavija - Hajduk_2 Slavija - Hajduk_5

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 7 rujna, 2014 11:27