NEMA SE ŠTO BRATI!

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 17 listopada, 2014 20:38

NEMA SE ŠTO BRATI!

  Ne pamti se ovako loša godina s maslinama već pola stoljeća. Na uljari PZ Primošten prerađuje se manje od 10% lanjskog uroda!

– Ne pamtim ovako lošu godinu, a od 1980. sam intenzivno u maslinarstvu. Moja punica, 20 godina starija, kaže da ni ona ne pamti ovakvu katastrofu. Dakle, preko 50 godina nije bilo ovako loše situacije s urodom maslina- kaže Davorin Pamić, voditelj županijske Poljoprivredne savjetodavne službe.

uljara primoštenRazloga je više a onaj prvi je što nije došlo do dovoljne oplodnje maslina zbog velikih kiša u lipnju. Kiše su se nastavile i tijekom ljeta, pa je i ono što je rodilo zaraženo bolestima, ponajviše crvima. Tako da je ove godine situacija katastrofalna, jednostavno se neće imati što brati.uljara primošten– Oni kojima je nešto maslina ostalo, najbolje bi bilo da ih što prije poberu, jer u plodu je crv, a što je on duže ulje će biti kiselije. tako da je bolje ići na osam posto donekle kvalitetnog ulja od 100 kila maslina, nego li ići na 15 posto izraziito kiselog ulja. Nadalje, ako zapuše jaka bura ili jugo, i ovo plodova što je ostalo sigurno će otpasti- kaže Davorin Pamić.

uljara primoštenPreporuča i da se obavi temeljita rezidba maslina, jer su stabla zbog puno vlage dobila puno novih izdanaka i grana.

Izvor: Šibenski portal

 

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 17 listopada, 2014 20:38