FOTO- Održan prvi festival babića u Rogoznici: “Babić fest Rogoznica & Primošten”

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 3 rujna, 2023 13:16

FOTO- Održan prvi festival babića u Rogoznici: “Babić fest Rogoznica & Primošten”

PIŠE VEDRANA STOČIĆ/Šibenski.hr

 

– Prvi festival babića, ali ne zadnji, nadamo se da će ovakva manifestacija na proljeće održati u Primoštenu, a Drugi festival babića bit će dogodine u isto vrijeme i na istom mjestu, na rogozničkoj rivi – rekla nam je Maja Divljaković, vlasnica vinarije MI iz Rogoznice, točnije iz malog rogozničkog zaseoka Podglavica. Maja je glavni organizator ove fešte od vina i uz pomoć dr. Lea Gracina, našeg poznatog enologa, sveučilišnog profesora i predsjednika Udruženja vina Dalmacije i vlasnika vinarije Suha punta-Gracin iz Primoštena.

Na festivalu babića dva dana za redom sudjelovalo je 10 malih vinarija i to dvije iz Rogoznice: Vinarija Mi i OPG Belin Dvor maldog eneloga Marka Bencarića, a čak osam vinarija je s primoštenskog područja. Pored vinarije Gracin dr Lea Gracina, sudjelovali su još OPG Žuvan, Galjin dvor u vlasništvu obitelji Županović, bolje rečeno kolege novinare RTL-a Rade Županovića, Vinarija Prgin iz primoštenskog mjesta Bilini kojoj je zaštitno lice glazbenica i pjevačica Ivana Prgin, vinarija Matošin, vinarija Marinov, OPG Brne i OPG Blaž Jurin.

– Ne mogu naći riječi da se zahvalim Turističkoj zajednici Rogoznica i direktoru TZ Ivanu Ramljaku. Ovakva događanja su idealna za razvoj vinogradarstva, vinarstva i popularizaciju u Hrvatskoj i svijetu vrhunske sorte babić – istaknula je u svom obračanju okupljenima Maja Divljaković. A direktor rogozničkog TZ Ivan Ramljak zahvalio se svim vinarina i rogozničkim ugostiteljima koji su svojim delicijama učinili da okus i miris vrhunskog babića bude još bolji.

Primoštenski vinogradi – Bucavac

– Ništa nije rođeno iz kamena kao babić i to uz krv, znoj i suze – ističu u vinariji Prgin. Ova sorta s malim prinosom vrhunsku kvalitetu može dati samo na primoštensko-rogozničkom području gdje broj sunčanih dana najveći, a padaline su rijetkost. Sinonim ili svojevrsna oda primoštenskom i rogozničkom težaku je sigurno vinogorje Bucavac. Taj jedinstveni krajolik od devastacije čuva temeljni Zakon o zaštićenom obalnom području, štiti ga i Prostorni plan uređenja općine Primošten, u Konzervatorskom odjelu u Šibeniku registriran je kao spomenik kulture, od proljeća 2008. godine stavljena je plomba na sve radove koji nisu u strogoj vezi sa sadnjom loza i podizanjem suhozida. Bio je to početak renesanse loze sorte babić što treba zahvaliti pokojnom Anti Gracinu i primoštenskoj Udruzi vinogradara, maslinara i vinara kao i poznatom sloganu “Škrta zemlja čuva svoje blago”. Nakon toga počele su se otvarati brojne male ekskluzivne vinarije na primoštenskom podučju, a na pionir ekološkog uzgoja i proizvodnje vrhunskog vina sorte babić na rogozničkom području je enolog Marko Bencarić.

Prvi “Babić fest Rogoznica & Primošten” izvrsna je turistička promocija ovog nektara punog antioksidansa koji bez ikakvih šećernih dodataka ima gradaciju oko 14 i više posto, a da je tako potvrđuje i prisutnost direktora Županijske turističke zajednice Šibensko-kninske županije Krešimira Šakića.

Foto:Primošten Plus

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 3 rujna, 2023 13:16