Pamet u glavu !!

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 18 kolovoza, 2015 13:45

Pamet u glavu !!

Preko 300 inspektora u lovu na utajivače poreza od Dubrovnika do Istre, ostatak Hrvatske pošteđen

Država je poslodavac koji štiti svoje interese. Nije u redu da se samo dio područja kontrolira, a dio ne, ali na jedan način to shvaćam jer je “gro” turista na Jadranu – kazao nam je Miro Bogdanović, splitski poduzetnik i predsjednik Hrvatske interesne udruge ugostitelja, na informaciju kako je više od 200 poreznika krenulo u nadzor fiskalizacije po ugostiteljskim objektima uz obalu radi otkrivanja i suzbijanja sive ekonomije u turističkoj sezoni.

Planirano je da akcija Ministarstva financija “Pojačani nadzor” traje 35 dana, do sredine rujna, ali ne u cijeloj Hrvatskoj, nego samo na području od Dubrovnika do Istre. Osim djelatnika Porezne uprave, na terenu će koordinirano s njima raditi i djelatnici Carine. Uz 200 poreznika i 100 carinika, nadzornu ekipu čini još 200 djelatnika koji pružaju uredsku logistiku ljudima na terenu.

Većina je poštena

Terenski rad odvijat će se doslovno danonoćno, a prigodom nadzora koristit će se posebne aplikacije na pametnim telefonima koje će u realnom vremenu pratiti je li izdavanje računa na fiskalnoj blagajni jednako stanju utrška.

Prikriveni istražitelji kontrolirat će sve vrste ugostiteljskih objekata i uslužnih djelatnosti gdje se prodaju hrana i piće. To znači da će poreznici obilaziti barove na plažama, proslave godišnjica, festivale, izbore za miss, ribarske večeri, kulturne manifestacije te svako okupljanje zabavnog karaktera na kojem će se gostima prodavati prehrambeni artikli. Neće se zaobići ni restorani, kafići, fast foodovi i slastičarnice u priobalnim gradovima i mjestima.

– Naravno da ima mali dio kolega koji ne prikazuju sve račune, to svi znamo. Međutim, mislim da većina radi pošteno i da nitko neće riskirati makinacije s računima. Meni uvijek izdaju račun svi s kojima poslujem i mi ga uvijek dajemo. Kontroliranje fiskalizacije je pravo Porezne uprave i države, kao što i mi nadziremo svoje radnike. Mi ozbiljni ugostitelji nemamo ništa protiv, naprotiv, restorani svi izdaju račune, koliko je meni poznato. Ja razmišljam kao poslodavac, a i država je poslodavac. Naravno, nije u redu da se priobalno područje izolira na taj način, a s druge strane najveći priljev gostiju je na Jadranu – kaže Bogdanović.

Osim ugostitelja, akcijom se planiraju razotkriti i nepravilnosti i nelegalnosti u radu nesavjesnih poreznika i djelatnika u uredima lokalne uprave gdje se izdaju dozvole za poslovanje bez pravih kriterija. Planirano je da pomoćnici inspektorima budu građani i strani turisti.

 

KATARINA MARIĆ-BANJE
PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 18 kolovoza, 2015 13:45