“Pekljice” čuvaju primoštensku tradiciju

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 11 svibnja, 2017 14:06

“Pekljice” čuvaju primoštensku tradiciju

Čipkarice marljivo rade već petu godinu za redom i jako puno radova su napravile. Mislim da su svi koji su posjetili izložbu bili oduševljeni količinom napravljenih radova i njihovom kvalitetom. Vidi se da je tu jedan veliki odmak naspram naših početaka, a od svega je najvažnije očuvati tradiciju od zaborava. Jedno veliko bogatstvo je to i šteta je da skrivene stoje tako lijepe stvari koje pričaju povijest ovog mjesta i govore puno o vrijednosti čipke koja nije cijenjena samo u Primoštenu, nego u cijelom svijetu.

Naročito nam je drago što smo se potvrdili na izložbama u Lepoglavi i trenutačno u Ozlju, gdje će sve do kraja lipnja biti izložena primoštenska čipka. To je velika pohvala ženama Primoštena koje su radile čipku, budući da je to najteži oblik tehnike u čipkarstvu. Riječ je o čipki na iglu, zahtijeva se velika koncentracija, geometrijski likovi, geometrija, prostor, kreiranje, i sav taj duh utkan je unutra. Nadam se da ćemo u budućnosti svake godine za blagdana Gospe od Loreta imati i bogatiju izložbu od ove, ispričala  je Vinka Pancirov, tajnica primoštenske udruge ‘Pekljica’ za Šibenski portal

– Puno je radova, opleća povijesnih. Neki od njih stari su i preko 200 godina i nevjerojatno je kakvo je strpljenje i kakva percepcija je postojala tada da su izrađivali tako zahtjevnom tehnikom u onakvim uvjetima života. Ta čipka je pjenasta, posebna i ja sam ostala bez teksta koliko je ona posebna, govori Vinka.

Podsjetimo, zahvaljujući inicijativi Jadrana Kale iz Muzeja grada Šibenika, 2013. godine osnovana je Udruga primoštenskih čipkarica ‘Pekljica’. Dvadesetak polaznica, među kojima je bilo i žena koje su svaki tjedan putovale iz Šibenika i Splita samo zbog tečaja, nakon šest mjeseci  su svladale tu vještinu. Prvo službeno izlaganje imale su na sajmu agroturizma u Skradinu, gdje su izazvale zanimanje ljudi koji su na prvu mislili da je riječ o paškoj čipki.

Udruga danas broji oko 25 članica, različitih dobnih skupina, a od godišnje članarine kupuju potreban materijal. Za rad im je potreban poseban konac za čipku, duga igla, jastučić koji svaka polaznica izrađuje za sebe, nacrt i konstrukcija kojeg rade na tečaju, te kartoni i papiri.

Izvor:Šibenski portal
F
oto:Pekljice/Facebook

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 11 svibnja, 2017 14:06