Potres koji je noćas zatresao okolicu Šibenika, prošao je bez oštećenja i ozbiljnijih posljedica

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 30 siječnja, 2018 10:01

Potres koji je noćas zatresao okolicu Šibenika, prošao je bez oštećenja i ozbiljnijih posljedica

Potres koji je noćas zatresao okolicu Šibenika, prošao je bez oštećenja i ozbiljnijih posljedica, izvijestili su iz Centra 112. Prema službenim informacijama Seizmološke službe Republike Hrvatske, epicentar potresa bio je 15-ak kilometara zapadno od Žirja, a magnituda je iznosila 3,7 prema Richteru – piše Šibenik.in

– Imali smo samo nekoliko upita građana u vezi sinoćnjeg potresa, ali nikakvih dojava o šteti nije bilo – kazali su nam jutros u Centru 112.

Seizmografi seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su prilično jak potres noćas u 1,04 sati s epicentrom 15-ak kilometara zapadno od Žirja. Magnituda potresa iznosila je 3,7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V stupanj  Merkalli-Cancani-Sierbegove ljestvice.

O potresu su odmah izvijestili i iz udruge Šibenik meteo. Podrhtavanje je zabilježio njihov senzor koji se nalazi na Šubićevcu.

Inače, Šibenik Meteo surađuje sa Quake-Catcher Networkom sa sveučilišta Stanford u Kaliforniji, SAD-u, u razvoju najveće svjetske mreže low-cost seizmičkih senzora.

Seizmički senzor koji se nalazi u sklopu AMP Šubićevac 24 sata dnevno mjeri i podatke šalje na server američkog sveučilišta. Razvojem mreže seizmičkih senzora znanstvenicima sa Quake-Catcher Networka omogućava se bolje razumijevanje nastanka potresa, ranog upozoravanja stanovništva i odgovarajućih službi. Uređaj se u prosjeku svakih pola sata spaja na server, a izmjereno podrhtavanje se šalje odmah po mjerenju.

Vijest se brzo proširila i društvenim mrežama. Šibenčani su javili da su je ‘grmljavina iz zemlje’ trajala desetak sekundi.

Valja spomenuti da seizmolozi u svojim znanstvenim izračunima napominju da je za šibensko područje maksimalna magnituda šest stupnjeva prema Richteru u vremenu od 600 godina, a takav potres može se dogoditi sutra ili u sljedećih deset godina jer se Šibenik nalazi na iznimno trusnom području. Hrvatska je, po učestalosti i jačini potresa, daleko od Japana pa čak i od Turske i Grčke gdje su potresi češći i razorniji. No, opasnosti postoje o čemu svjedoče i razorni skopski potres 1963. te crnogorski potres iz 1979. godine.

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 30 siječnja, 2018 10:01