Prije 25 godina počela je sedmodnevna bitka za Šibenik

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 16 rujna, 2016 11:38

Prije 25 godina počela je sedmodnevna bitka za Šibenik

Na današnji dan 1991. godine, počela je sedmodnevna bitka za obranu Šibenika, po mnogima prva značajnija u Domovinskom ratu. Malobrojni branitelji uspjeli su obraniti naše područje od agresora i krenuti u protunapad, pomrsivši planove neprijatelja koji je zauzimanjem šibenskog kraja htio prepoloviti Hrvatsku.

Kada su četnici i jugovojska, predvođeni generalom Ratkom Mladićem, kasnije osuđenim ratnim zločincem, započeli jake vojne napade s kopna, mora i iz zraka, zaustavljeni su na Šibenskom mostu i kod Vodica. Tijekom sedmodnevne bitke, stanovnici Vodica i Šibenika, naime, pod jakim topničkim i zračnim napadima gušili su se u vatri i krvi, no malobrojni hrvatski branitelji su uspjeli odbiti agresora i krenuti u protunapad. Zauzeli su topničku bitnicu na Žirju, razoružali jugovojsku u vojarnama u Šibeniku i Rogoznici, te otjerali tenkove s mosta. Naposljetku su uništili 22 zrakoplova i 25 tenkova, te potopili, oštetili ili zarobili 34 broda Jugoslavenske ratne mornarice.

Bitka za Šibenik u rujnu 1991. Hrvatskoj je donijela prvu značajniju pobjedu u Domovinskom ratu i spriječila planirano prepolovljavanje Republike Hrvatske te unijela nadu i potaknula moral.

Donosimo vam i dokumentarni film ‘I moj grad će biti sretan’ autorice Mateje Šarić iz 2011. godine, koji prati zbivanja u Rujanskom ratu za Šibenik 1991. godine te događaje koji su prethodili tim ratnim zbivanjima. Paralelno s ratnom pričom, odvija se i ona osobna, autorice filma, u kojoj ona, vraćajući se 20 godina unatrag, preko svojih ratnih igračaka i dječjih crteža priča vlastitu priču.

Izvor : ŠibenikIn

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 16 rujna, 2016 11:38