Primošten – grad dizalica, bagera i građevinskih radova

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 16 siječnja, 2015 22:05

Primošten – grad dizalica, bagera i građevinskih radova

Porazna je činjenica da je samo u posljednjih godinu dana u sektoru građevinarstva izgubljeno 5300 radnih mjesta što je još jedan ogroman minus u  nacionalnom gospodarstvu koje se šestu godinu zaredom na uspjeva izvući iz depresije.

Ako je suditi prema jesenskoj građevinskoj aktivnosti ova će godina u cijelosti biti obilježena minusima u ovom sektoru kojemu, očito nije značajnije pomogla ni obnova kuća u poplavljenoj Slavoniji. Samo u rujnu obujam građevinskih radova bio je manji za 2,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je na godišnjoj razini taj pad jači i iznosi visokih 7,5 posto.

– U prvih devet mjeseci prošle godine fizički obujam građevinskih radova smanjen je za 7, 4 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Međutim, takvi negativni trendovi nisu prisutni u cijeloj EU, odnosno Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja tijekom prošle godine nije ni u jednom mjesecu ostvarila rast u sektoru graditeljstva. Jedino Hrvatska, Portugal, Italija i Cipar nisu pronašle put izlaska iz duboke krize građevinarstva. Takvoj situaciji u Hrvatskoj, pod okolnostima proračunske štednje, doprinosi i niska razina investicija javnog sektora, a time i građevinski radovi koji obuhvaćaju i infrastrukturne objekte – piše Tris.com.hr

Primošten se, ako je suditi po našim fotografijama, lagano budi u građevinskom smislu. Iako je to samo mala kap u moru, veseli što barem privatnici nešto grade, renoviraju i ulažu u građevinski sektor. To su većinom ulaganja u privatne kuće i apartmane, a ona prava, velika ulaganja u hotelske komplekse i slične infrastukture,izgleda nećemo uskoro dočekati. Razloge, nažalost svi dobro znamo.

Pogledajte kako je živo u Primoštenu zadnjih mjeseci:

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 16 siječnja, 2015 22:05